In pofida anuntului privind reducerea numarului de someri, alegatorii francezi nu sunt convinsi de actiunea presedintelui Francois Hollande, comenteaza RTL, citand datele unui sondaj Odoxa, transmite Agerpres. Curba somajului a scazut in mod spectaculos in Franta, conform datelor oficiale. La Palatul Elysee si la guvern, aceste cifre nemaivazute de 20 de ani au generat euforie, dar ele nu sunt suficiente pentru a-i convinge pe francezi: 82% dintre ei nu cred in aceasta inversare a curbei, care conditioneaza candidatura lui Francois Hollande pentru un nou mandat.

Francois HollandeFoto: Agerpres

In orice caz, aceasta nu schimba mare lucru pentru ca si daca ei ar crede in scaderea somajului, trei sferturi dintre alegatorii francezi nu ar fi in continuare convinsi de bilantul presedintelui in exercitiu.

Sondajul Odoxa, dat publicitatii la sfarsitul saptamanii trecute, intareste constatarea unui studiu precedent care arata ca doar 4% dintre francezi sunt satisfacuti de actiunile lui Francois Hollande. Presedintele are din ce in ce mai putini sustinatori spre deosebire de Alain Juppe si Emmanuel Macron, aflati in fruntea personalitatilor care - potrivit persoanelor intervievate - ar avea o prestatie "mai degraba mai buna" decat actualul sef al statului in ceea ce priveste somajul.

Doar 17% dintre francezi cred ca Hollande isi va atinge obiectivul, considerand ca numarul somerilor inregistrati in septembrie "anunta inversarea curbei somajului, promisa de mult timp de Francois Hollande".

Daca 93% din simpatizantii dreptei nu se asteapta la inversarea curbei, acelasi lucru se intampla cu 61% dintre sustinatorii stangii, potrivit anchetei realizate pentru France Info.

Pe de alta parte, "daca somajul scade cu regularitate in cursul lunilor urmatoare", aceasta nu ar incita 77% dintre cei chestionati sa-si amelioreze opinia fata de Francois Hollande, spre deosebire de 23%, care sunt de parere contrarie. Asupra acestei intrebari totusi majoritatea simpatizantilor stangii (54%) ar avea o imagine mai buna despre presedintele Republicii, fata de doar 7% dintre simpatizantii dreptei.

Potrivit studiului, alti politicieni ar actiona "mai degraba mai bine" decat Francois Hollande pentru a reduce somajul. Alain Juppe se afla in fruntea acestor personalitati, cu 35% de raspunsuri pozitive, dar pentru 17% el ar face "mai degraba mai putin bine" si pentru 47% "nici mai bine nici mai putin bine". Fostul premier il devanseaza pe Emmanuel Macron (31% "mai degraba mai bine", 19% "mai degraba mai putin bine"), Marine Le Pen (25% "mai degraba mai bine", 37% "mai degraba mai putin bine") si Nicolas Sarkozy (21% "mai degraba mai bine", 33% "mai degraba mai putin bine").

Ancheta a fost realizata online in zilele de 26 si 27 octombrie pe un esantion 983 de persoane de peste 18 ani, potrivit metodei cotelor, cu o marja de eroare cuprinsa intre 1,4% si 3,1%.