Guvernul australian planuieste introducerea unei legi prin care ar putea interzice pe viata dreptul de sedere solicitantilor de azil care debarca clandestin in Australia, informeaza The Guardian, citat de Mediafax.

Interdictia va putea fi aplicata oricarui adult care a fost trimis in centrele de detentie din Nauru sau Insula Manus din Papua Noua Guinee, inca din 19 iulie 2013.

Asta inseamna ca persoanele adulte care au incercat anterior sa patrunda clandestin pe teritoriul Australiei, la bordul barcilor, din iulie 2013, dar care au ales sa revina in statul de unde erau originari, nu vor primi niciodata permis de sedere australian, nici ca turist, nici pentru reintregirea familiei.

Guvernul doreste datarea legii interzicerii dreptului de sedere incepand din 19 iulie 2013, deoarece in acea zi fostul premier australian Kevin Rudd a declarat: "De astazi, solicitantii de azil care sosesc aici clandestin cu ajutorul barcilor nu se vor mai stabili niciodata in Australia".

Legea nu va fi aplicata insa copiilor, doar persoanelor adulte.

In conformitate cu legislatia australiana, oricine incearca sa ajunga in tara pe mare este transferat in centrele aflate pe insula Nauru in Pacific sau insula Manus, in largul statului Papua Noua Guinee.