Premierul islandez Sigurdur Johannsson si-a anuntat duminica demisia, a doua zi dupa alegerile legislative anticipate, care nu au permis formarea unei majoritati, desi Partidul Piratilor a obtinut un rezultat bun in fata dreptei aflate la guvernare, relateaza AFP, citata de News.ro.

"In baza Constitutiei, mi-am prezentat demisia (presedintelui tarii, Gudni Johannesson - n.r.), care mi-a cerut sa raman in functie pana la formarea unui noi Guvern", a spus Johannsson, dupa o intalnire cu seful statului. Islanda a intrat duminica intr-o faza de negocieri politice intense.

Nici alianta de centru-stanga condusa de Partidul Piratilor, nici coalitia de centru-dreapta nu au obtinut majoritatea absoluta.

Potrivit rezultatelor definitiv, anuntate duminica, Partidul Independentei, membru al coalitiei aflate in prezent la putere, se afla pe prima pozitie, cu 29% din voturi. Formatiunea va avea 21 din totalul de 63 de membri ai legislativului, cu doua mai mult decat in Parlamentul precedent. In schimb, partenerul sau de coalitie, Partidul Progresist, al fostului premier, a obtinut numai 11,5% din voturi, fata de aproape 15% la legislativele precedente, din 2013.

Astfel, partidul va fi reprezentat de numai opt alesi, fata de 19 in legislativul anterior. In consecinta, coalitia de guvernare si-au pierdut majoritatea absoluta.

Creditat cu 40% din intentiile de vot in urma cu cateva saptamani, Partidul Piratilor a primit, in cele din urma, 14,5% din sufragii si 10 membri in Parlament.

Increderea islandezilor in institutiile lor politice si financiare a fost zdruncinata dupa criza financiara din 2008 si a scazut si mai mult anul acesta, cand numele mai multor inalti oficiali au aparut in Panama Papers, legate de firme offshore din paradisuri fiscale.

Mii de oameni au iesit in strada, in protestele cele mai de amploare din istoria recenta a tarii, ce au dus in cele din urma la demisia premierului Sigmundur David Gunnlaugsson, din Partidul Progresist, si convocarea de alegeri anticipate.