Cand cipriotii se vor trezi duminica, insula lor va fi nu doar divizata, cum e de peste 40 de ani, de o zona-tampon administrata de ONU, ci se vor afla si pe doua fusuri orare diferite, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Pentru ca, in timp ce ceasurile vor fi date cu o ora inapoi in sudul cipriot grec, ora va ramane neschimbata in nordul cipriot turc.

In luna septembrie, Turcia a decis sa puna capat definitiv trecerii la ora de iarna. Republica Turca a Ciprului de Nord (RTCN, autoproclamata si recunoscuta doar de Ankara) a urmat-o, fiind legata de Turcia in mai multe sectoare, precum cel bancar, aerian si de afaceri.

Insa Republica Cipru, in acord cu tarile membre ale Uniunii Europene, din care face parte, isi va schimba ora duminica in zori.

Potrivit federatiei muncitorilor ciprioti, aceasta situatie va provoca neplaceri pentru cei aproape 5.000 de ciprioti turci care lucreaza in sud. Doar cateva zeci de ciprioti greci fac afaceri sau au alte activitati in nord.

Va avea de asemenea un impact si asupra sutelor de elevi ciprioti turci care traverseaza linia de demarcatie in fiecare dimineata pentru a merge la ore in sud.

Aceasta ultima evolutie vine in momentul in care liderii ciprioti sunt angajati in discutii cruciale, sustinute de catre ONU, pentru a se incerca reunificarea insulei.

Mai mult, cu aceasta noua separare, Ciprul va fi unul dintre rarele locuri din lume unde Anul Nou va putea fi celebrat de doua ori, uneori doar traversand o strada.

Insula este divizata in doua de cand partea sa de nord a fost invadata in 1974 de Turcia, ca reactie la o lovitura de stat ce viza anexarea Ciprului la Grecia.

Autoritatea Republicii Cipru nu mai este exercitata de facto decat pe doua treimi din partea de sud a insulei, unde traieste comunitatea cipriota greaca.