Presedintele francez Francois Hollande a salutat sambata faptul ca evacuarea asa-numitei "Jungle" de la Calais a avut loc fara "niciun incident", subliniind ca Franta nu va mai tolera pe teritoriul sau tabere de migranti care, in opinia sa, incalca valorile nationale de solidaritate, relateaza AFP si Reuters, citate de Agerpres.

Jungla de la CalaisFoto: UNHCR.org

"Este foarte important ca am putut, in cateva zile (...) sa evacuam de la Calais 5.000 de persoane si sa le gazduim in locurile ce fusesera prevazute: 450 de centre de primire si de orientare, care vor putea avea pana la 9.000 de locuri", a declarat presedintele, aflat in vizita la unul din aceste centre, in centrul tarii.

"In fata acestei incercari (...) trebuia sa fim la inaltime. Nu mai puteam tolera taberele si nu le vom tolera", a adaugat el, estimand ca tabara de la Calais "nu era demna de ceea ce poate fi primirea (refugiatilor) in Franta".

"Ne raman 1.500 de minori izolati la Calais, ei vor fi foarte rapid transportati spre alte centre", a mai spus Hollande, mentionand ca a "discutat ieri (vineri, n.r.) cu premierul britanic Theresa May (...) pentru ca britanicii sa mearga in aceste centre si apoi sa-si asume responsabilitatea primindu-i in Marea Britanie".

In ce-i priveste pe migrantii care au ajuns in ultimele zile in numar mare la Paris, Hollande a declarat ca acestia vor fi evacuati. "Am fost cat se poate de clar: persoanele care tin de dreptul de azil merg in centre de primire si de orientare, celelalte sunt expulzate", a subliniat presedintele.

El a dat asigurari ca nu este vorba despre migranti evacuati de la Calais, decat poate in numar foarte mic, existand "in schimb un nou val de migranti venind din Libia in ultimele saptamani, luni, si care s-au indreptat spre Paris".