Franta isi asuma responsabilitatea pentru trimiterea in lagare de concentrare a mii de romi in timpul regimului de la Vichy, instituit in cel de-al Doilea Razboi Mondial, a declarat presedintele francez Francois Hollande, citat de site-ul postului de televiziune France 24, transmite Mediafax.

Francois HollandeFoto: Agerpres

"A venit ziua ca adevarul sa fie spus", a afirmat Hollande in cadrul primei vizite prezidentiale la lagarul de concentrare al romilor, cu ocazia unei ceremonii de comemorare in localitatea Montreuil-Bellay, din centrul Frantei.

"Franta recunoaste suferintele popoarelor nomade care au fost inchise in lagare de concentrare si isi recunoaste responsabilitatea pentru aceasta", a adaugat presedintele francez.

Romii au fost persecutati in timpul Holocaustului, asemenea evreilor. Potrivit estimarilor, in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial in lagarele franceze au decedat intre 220.000 si 500.0000 de persoane.

Regimul de la Vichy este un sistem de guvernare fascist instituit dupa infrangerea Frantei de catre Germania, in 1940. Acesta a fost supus in totalitate guvernarii naziste si a fost inlaturat de la putere in anul 1944, in momentul in care fortele aliate si generalul Charles de Gaulle au eliberat Franta si au stabilit un guvern provizoriu.

Intre 6.000 si 6.500 de romi au fost inchisi in 31 de lagare, cel mai mare din acestea fiind cel din Montreuil-Bellay, unde peste 2.000 de persoane au fost trimise intre noiembrie 1941 si ianuarie 1945. Aproximativ o suta dintre acestia au murit.

Persoanele considerate oficial fara adapost din Nantes erau de asemenea trimise in lagarul Montreuil-Bellay.

Unele persoane rome au ramas in lagarele franceze pana in anul 1946.

Peste 500 de persoane au participat la ceremonia de comemorare a romilor decedati in lagarele de concentrare din Franta, inclusiv cativa supravietuitori.