Lituania si-a actualizat ghidul de aparare civila, prin care le explica cetatenilor ce sa faca in cazul unei invazii ruse si care include tehnici de supravietuire, relateaza BBC News, citat de News.ro.

Zeci de mii de copii ale brosurii de 75 de pagini au fost impartite populatiei.

De asemenea, Guvernul a lansat o linie telefonica prin care oamenii ii pot raporta pe cei pe care ii suspecteaza de spionaj.

"Orice cetatean lituanian poate deveni o tinta" a spionajului, a spus seful Departamentului pentru Securitatea Statului, Darius Jauniskis.

Aceasta este a treia varianta a ghidului pe care Ministerul lituanian al Apararii il publica si are un ton mult mai serios decat primele doua.

Printre sfaturile incluse se numara un ghid pentru identificarea tancurilor, gloantelor si minelor rusesti, precum si masuri pentru supravietuirea in salbaticie.

"Cel mai important este ca civilii sa fie atenti si sa aiba dorinta de a rezista - cand aceste elemente sunt puternice, un agresor are dificultati in crearea mediului pentru o invazie militara", au scris autorii manualului.

Relatiile Rusiei cu statele baltice s-au deteriorat din 2014, cand Rusia a anexat teritoriul ucrainean Crimeea.

Lituania, care a fost parte din Uniunea Sovietica, are granita comuna cu enclava rusa Kaliningrad. In 2004, tara a aderat la NATO.

Aliatii NATO intentioneaza sa trimita mai multe trupe si echipamente in tarile baltice, dupa ce acestea si-au exprimat teama de o invazie rusa.

Tot ca masura preventiva in fata unei eventuale invazii ruse, Lituania a anuntat anul trecut ca va reintroduce serviciul militar obligatoriu pentru barbatii cu varste cuprinse intre 19 si 26 de ani.