Uniunea Europeana si Canada vor organiza duminica un summit pentru a semna acordul de liber schimb (CETA), a anuntat vineri presedintele Consiliului European Donald Tusk, dupa ce Belgia a ajuns la un acord cu guvernele sale regionale. Odata cu semnarea CETA, romanii " vor putea calatori fara vize in Canada" , a afirmat joi presedintele Klaus Iohannis, dupa ce saptamana trecuta a anuntat semnarea unui acord cu Canada pentru ridicarea vizelor din 2017.

Donald TuskFoto: Captura YouTube

"Misiune indeplinita! Tocmai am convenit cu prim-ministrul Justin Trudeau sa organizam summitul UE - Canada in aceasta duminica", a scris presedintele CE pe Facebook.

Ceremonia pentru semnarea acordului CETA va avea loc duminica dupa-amiaza la Bruxelles, a adaugat un purtatorul de cuvant al CE, potrivit Reuters.

Summitul UE-Canada care trebuie sa aiba loc joi la Bruxelles si in cadrul caruia urma sa fie semnat acordul de liber-schimb intre Uniunea Europeana si Canada (CETA) "a fost anulat", dupa ce regiune belgiana Valonia a blocat acordul. Regiunile belgiene au ajuns joi la un acord asupra CETA, iar vineri parlamentul regiunii Valonia a votat in favoarea acordului UE-Canada.

Klaus Iohannis a anuntat saptamana trecuta un acord cu Canada pentru ridicarea vizelor, conditionat de semnarea acordului de liber schimb dintre UE si Canada. Acordul cu Canada privind ridicarea vizelor este unul etapizat: de la 1 mai 2017 Canada elimina vizele pentru romanii care au mai avut viza, iar de la 1 decembrie 2017 Canada elimina vizele pentru toti cetatenii romani. Potrivit presedintelui Iohannis, autoritatile canadiene si-au pastrat o posibilitate de a reveni asupra deciziei in cazul in care constata ca numarul de imigranti ilegali e foarte mare. Dar aceasta clauza poate fi activata doar in primii ani de la ridicarea vizelor, dupa 3 ani nu mai poate fi folosita de Canada.