Uniunea Europeana trebuie sa modifice sistemul institutional astfel incat regulile privind deficitul bugetar sa se aplice cu strictete, cere Wolfgang Schauble, ministrul german al Finantelor, criticand Comisia Europeana, ce a avut atitudini flexibile fata de Franta, Spania, Italia si Portugalia, relateaza Mediafax.

Wolfgang Schauble considera ca, din cauza caracterului "politic", Comisia Europeana evita sa aplice riguros reglementarile privind deficitul bugetar. In acest context, ministrul german al Finantelor propune ca reglementarile privid deficitul sa fie implementate de Mecanismul European de Stabilitate (MES).

Germania si insusi Wolfgang Schauble au criticat de multe ori atitudinea toleranta a Comisiei Europene fata de Franta, Spania, Italia si Portugalia. Comisia Europeana a evitat in mai multe randuri sa impuna sanctiuni tarilor care au depasit tintele privind deficitul bugetar. Anul acesta, Guvernul Italiei, condus de Matteo Renzi, spera ca va primi concesii din partea Comisiei Europene pentru ca nu a respectat tinta deficitului bugetar.

"In mod normal, implementarea acestor decizii este sarcina Comisiei Europene. Actuala echipa a CE a optat sa fie mai politica... si are tot dreptul sa procedeze in acest fel. Dar prin aceasta abordare este mai dificil sa se respecte regulile... Poate ca Mecanismul European de Stabilitate ar putea juca un rol in conformarea partiala in acele cazuri in care Comisia Europeana nu poate face acest lucru", a subliniat Schauble.

Ideea a fost respinsa imediat de politicianul francez Pierre Moscovici, comisar UE pentru Afaceri Economice si Financiare, care a pledat pentru mentinerea acestor atributii in sarcina Comisiei Europene, ce are un mandat "democratic".

Conform reglementarilor, tarile membre UE trebuie sa mentina deficitele bugetare sub nivelul de 3% din PIB si sa limiteze ponderea datoriilor suverane la 60% din PIB.