Adunarea Generala a Organizatiei Natiunilor Unite (ONU) a respins vineri candidatura Rusiei pentru Consiliul Drepturilor Omului (CDO), printr-un vot surpriza, informeaza AFP, citata de Agerpres.

Rusia era in cursa alaturi de Croatia si Ungaria pentru doua locuri in acest Consiliu. Ea nu a obtinut decat 112 voturi din totalul celor 193 de voturi ale statelor membre, in timp ce Croatia a obtinut 114, iar Ungaria 144.

Numeroase organizatii umanitare au facut apel la respingerea candidaturii Rusiei pentru un al doilea mandat pe trei ani in CDO, din cauza sprijinului pe care Moscova il acorda regimului Assad in Siria.

Totodata, Arabia Saudita, criticata la randul sau de organizatii neguvernamentale pentru bombardamentele intreprinse in Yemen, a putut fi aleasa in CDO cu 152 de voturi.

"Acesta este in mod clar un semnal de alarma pentru Moscova", a declarat pentru AFP directorul Human Rights Watch la Geneva, John Fisher, exprimandu-si dorinta ca "mesajul sa fie auzit".

S-a mai intamplat o singura data ca o mare putere sa esueze sa fie aleasa in CDO: in 2001, SUA.

Printre alte tari alese vineri, pe o baza regionala, in CDO figureaza SUA, Marea Britanie, China, Egipt, Irak, Africa de Sud, Cuba sau Tunisia. Ele isi vor prelua locurile in ianuarie 2017, pentru trei ani.

In total 14 locuri au fost reinnoite vineri din cele 47 cate numara acest Consiliu.