In cadrul unei anchete mai ample privind trucarea unor licitatii pentru marile lucrari de infrastructura, Garda Financiara din Italia a operat o serie de arestari, fiind luati in vizor si directori ai companiei Salini Impregilo, cea care a construit lotul 3 al autostrazii Sibiu-Orastie din Romania, relateaza Mediafax.

A1 Sibiu - Orastie, Lot 3 - bucata demolataFoto: Captura YouTube

Potrivit preluarilor din presa italiana, postate pe Bursa din Roma (pagina rezervata emitentului Salini Impregilo), in zilele de 26 si 27 octombrie au fost operate arestari si perchezitii, dupa investigatiile facute de Garda Financiara. Salini Impregilo este vizata in calitatea sa de lider al unui consortiu de constructori in cadrul caruia detine 64% din participatii, Garda Financiara descoperind fraude si nereguli in licitatiile la care a participat acest consortiu.

In Romania, constructorul italian Salini Impregilo a castigat contracte pentru lotul 3 al autostrazii Sibiu-Orastie si pentru lotul 2 al autostrazii Lugoj-Deva. Primul proiect a ajuns in atentia DNA dupa ce portiunea dintre Saliste si Cunta a fost inchisa la un an de la inaugurare si apoi demolata, in urma neregulilor constatate. Lotul de "autostrada surpata" a fost redeschis circulatiei pe 10 octombrie 2016, dupa ce Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nasionale (CNADNR) a reparat-o in regie proprie.

In Italia, sunt suspectate peste 30 de persoane, acuzatiile variind de la coruptie si santaj pana la constituirea de grupuri infractionale. Operatiunea autoritatilor italiene este supranumita "Amalgama".