Un avion de lupta rusesc a trecut periculos de aproape de un aparat militar american in spatiul aerian din estul Siriei, au informat vineri oficiali din Departamentul american al Apararii, potrivit AFP.

Incidentul ar fi avut loc in seara zilei de 17 octombrie, cand un avion rus care escorta o aeronava de supraveghere a efectuat manevre in apropierea unui avion american, a explicat Jeff Harrigan, general-locotenent in cadrul U.S. Air Force.

Potrivit oficialul american, avionul rus de vanatoare s-a apropiat la mai putin de 800 de metri de aeronava americana.

Un alt oficial, care a cerut sa ramana anonim, a afirmat ca pilotul american putea resimti turbulentele generate de motoarele cu reactie ale avionului rus, scrie Mediafax.

Aparent, pilotul rus nu ar fi vazut avionul american aflat in vecinatate, avand in vedere ca incidentul s-a produs in conditii de intuneric si aeronavele zburau fara lumini de semnalizare.

Incidentul ridica intrebari cu privire la complexitatea spatiului aerian in care opereaza pilotii deasupra Siriei.

In acest caz, pilotul american a incercat fara succes sa comunice cu pilotul rus prin intermediul unui canal radio de urgenta.

Coalitia coordonata de Statele Unite si Rusia au infiintat o linie de comunicatii pentru a discuta despre locatia si traseul de zbor aproximativ al aeronavelor, pentru a evita eventualele incidente.

In ziua urmatoare, oficialii americani au comunicat incidentul omologilor rusi, care au afirmat ca "pilotul nu a observat" avionul american.