Numarul cetatenilor din Uniunea Europeana care au aplicat timpuriu pentru universitatile britanice a scazut cu 9% fata de anul anterior, dupa votul Marii Britanii de a parasi UE, arata datele oficiale, potrivit Reuters.

Universitatea OxfordFoto: ox.ac.uk

Datele ar putea reprezenta un semn ca votul i-a descurajat pe cetatenii UE sa isi continue studiile in marea Britanie. Universitatile britanice au avertizat ca Brexitul ar putea pune in pericol finantarea si accesul la proiecte de cercetare, fiind mai greu sa atraga personal de calitate.

O prima transa de date asupra cursurilor care incep in septembrie 2017 arata ca numarul aplicantilor din celelalte tari UE a scazut cu 620, prin comparatie cu numarul studentilor din septembrie 2016, ajungand la 6.240.

Datele, colectate de Serviciul de Admiteri la Colegii si Universitati (UCAS), acopera cursurile care necesita inscriere timpurie - precum medicina, stomatologie si medicina dentara - din toate universitatile britanice, precum si toate cursurile Oxford si Cambridge.

UCAS va publica datele integrale peivind inscrierile pentru 2017 in luna februarie.

In septembrie 2016, Universitatea Oxford a fost plasata, in premiera, in fruntea clasamentului international Times Higher Education, insa vice-cancelarul prestigioase institutii de invatamant a avertizat ca Brexitul i-ar putea afecta perspectivele pe termen lung.