Candidatul Partidului Popular Democrat la alegerile prezidentiale din Republica Moldova, Iurie Leanca, a anuntat joi ca nu se va retrage din cursa electorala, scrie Unimedia. Miercuri se vehiculase ca Iurie Leanca urmeaza sa se retraga in favoarea Maiei Sandu, candidatul comun sustinut de 3 partide pro-europene.

Iurie LeancaFoto: Agerpres/Xinhua

"Nimeni si nimic nu poate sterge cu bureta ceea ce am facut eu pentru Moldova. Igor Dodon promite marea si sarea cu scopul de a ajunge la putere. Exista un pericol urias pentru Moldova. Votantii nu sunt roboti pe care ii trimiti la vot si le spui cu cine sa voteze. Dl. Dodon beneficiaza de un electorat destul de loial. Am decis sa raman in cursa", a anuntat Iurie Leanca.

Primul tur al alegerilor prezidentiale din Republica Moldova este programat duminica, 30 octombrie.

Iurie Leanca a fost indemnat insistent, in ultima perioada, de Joseph Daul, liderul popularilor europeni sa renunte la candidatura si sa o sustina pe Maia Sandu, pentru ca aceasta, candidat pro-european, sa isi sporeasca sansele de a intra in turul doi al alegerilor.

"Regret profund ca liderul Partidului Popular European din Moldova (PPEM), Iurie Leanca, si-a aratat un sprijin redus si s-a retras din procesul de negociere si gasire a unui candidat comun, contrar promisiunii facute delegatiei PPE in mai 2016. De segmentarea electoratului de centru-dreapta beneficiaza doar pro-rusii si oligarhii care nu au nici un interes in a avea o Moldova prospera si democratica. Avand in vedere numirea Maiei Sandu, il indemn insistent pe Iurie Leanca sa se retraga din cursa si sa sprijine candidatul comun", a declarat presedintele PPE la mijlocul lunii octombrie.

Marian Lupu, candidatul partidului controlat de oligarhul Vladimir Plahotniuc, a anuntat miercuri ca se retrage din cursa electorala pentru a sprijini candidatul pro-european care are sanse sa il invinga pe liderul socialistilor, Igor Dodon. Maia Sandu a anuntat, insa, ca refuza sprijinul lui Marian Lupu. Lupu era cotat pe locul trei in sondaje, dupa Dodon si Maia Sandu. Avand in vedere avansul mare al candidatului pro-rus Igor Dodon, s-a pus insa intrebarea daca retragerea lui Marian Lupu si o posibila retragere a lui Iurie Leanca nu vor face ca Igor Dodon sa castige alegerile din primul tur.