Directorul Agentiei europene pentru protectia frontierelor (Frontex), Fabrice Leggeri, a cerut miercuri statelor europene sa impulsioneze repatrierea imigrantilor ilegali si a oferit sprijinul acestui organism pentru realizarea unui asemenea demers, transmite agentia EFE, citata de Agerpres.

Imigranti (imagine de arhiva)Foto: Captura YouTube

El a facut aceasta declaratie in timpul unei conferinte de presa desfasurata la Roma, dupa ce a vizitat mai multe tabere de refugiati din Italia, tara unde au sosit de la inceputul anului 153.450 de migranti, numar care il depaseste pe cel din perioada similara a anilor trecuti.

Directorul Frontex a confirmat ca migrantii care debarca in Italia, proveniti in special din tarile Africii subsahariene, sunt "majoritatea imigranti economici si clandestini, care nu au nevoie de protectie". 'Daca nu se califica pentru a primi protectie si statutul de refugiat, atunci trebuie sa se intoarca. Aceasta este legea, o directiva europeana din anul 2008. Conform acestei directive, tarile trebuie sa returneze imigrantii economici', a subliniat directorul Frontex.

Prin urmare, el a apreciat ca trebuie impulsionate repatrierile - amintind ca in prezent numai 'aproximativ 40% dintre deciziile de repatriere sunt aplicate efectiv' - si sa se incheie acorduri de readmisie cu tarile de origine si de tranzit ale migrantilor.

Cat despre sprijinul pe care Frontex il poate oferi in cadrul operatiunilor de repatriere, acesta ar consta in organizarea de zboruri charter pentru returnarea migrantilor catre tarile lor de origine sau cooperarea cu consulatele acestor tari in vederea identificarii migrantilor si intocmirii documentelor de identitate, multi migranti venind in Europa fara acte.

Directorul Frontex a mai anuntat ca a inceput negocierea unui acord de readmisie cu Nigeria, una dintre principalele tari de unde provin migrantii ajunsi in Europa.

Pe de alta parte, el a confirmat ca nave ale Frontex, care desfasoara misiuni de salvare pe Mediterana, au fost atacate in apropierea coastelor Libiei, fara sa se fi reusit identificarea autorilor. In acest context, Leggeri a subliniat ca, fara stabilizarea situatiei in Libia, valul migrator nu se va opri. Haosul si lipsa autoritatii in aceasta tara permit migrantilor sa o traverseze pentru a se imbarca apoi pe coastele Mediteranei in ambarcatiuni puse la dispozitie de traficanti si sa ajunga astfel in Italia.

Potrivit sefei misiunii Comisiei Europene la Roma, Beatrice Covassi, Italia a reusit anul acesta sa repatrieze numai 12.406 migranti.