Protectia pe care NATO trebuie sa o ofere celor 28 de tari membre nu poate fi "conditionata" si nu poate avea vreo legatura cu contributia lor financiara la Alianta, a declarat marti secretarul general Jens Stoltenberg, comentand criticile lui Donald Trump, potrivit AFP.

Jens StoltenbergFoto: AGERPRES

In iulie, candidatul republican la prezidentialele americane a lasat sa se inteleaga ca angajamentul militar al Statelor Unite alaturi de aliatii sai europeni, pentru a raspunde unei eventuale agresiuni rusesti impotriva vecinilor sai, ar putea sa depinda de implicarea militara si financiara a europenilor.

Intai, ar fi vorba de o verificare daca europenii "si-au respectat obligatiile" fata de SUA, spunea Donald Trump, pentru New York Times.

Intrebat intr-o conferinta de presa cum comenteaza declaratiile lui Trump, Jens Stoltenberg a raspuns ca nu doreste sa se implice in campania electorala americana, cu doua saptamani inainte de alegerile din 8 noiembrie.

Inainte de a adauga: "Mesajul NATO foarte clar de ani ca aliatii europeni trebuie sa-si majoreze cheltuielile" a fost auzit.

"Cheltuielile au crescut in 2015 si urmeaza sa creasca in continuare in 2016", a continuat seful Aliantei, precizand ca garantiile de protectie a membrilor nu sunt conditionate.

"NATO isi protejeaza toti membrii impotriva celei mai mici amenintari. Nu spune dadca 'nu platiti, nu va aparam'", a subliniat fostul premier norvegian.