Ofensiva din Mosul a fortelor irakiene sustinute de Statele Unite este identica cu cea a trupelor siriene sustinute de aviatia ruseasca in Alep, in nordul Siriei, a sustinut marti seful diplomatiei Rusiei, Serghei Lavrov, citat de AFP.

Kerry LavrovFoto: AFP

"Ieri, l-am intrebat pe John Kerry, la telefon: ce se intampla la Mosul? Pregatesc o operatiune pentru eliberarea acestui oras de teroristi. La Alep, la fel, trebuie eliberat orasul de teroristi", a declarat oficialul rus, in cadrul unui forum, la Moscova, al Association of European Business (AEB).

"La Mosul, exista exact acelasi cuvant de ordine cu ceea ce facem noi la Alep. Coalitia americana previne locuitorii si le spune sa plece. Exact ca la Alep, au fost create culoare (umanitare)", a adaugat Lavrov, care a discutat luni, telefonic, cu secretarul american de Stat.

Armata irakiana a lansat in urma cu peste o saptamana o ampla ofensiva pentru a prelua Mosulul, ultimul fief al gruparii Stat Islamic (SI) in Irak, cu sustinerea coaltiei antijihadiste conduse de Statele Unite, care a lansat luni un val fara precedent de raiduri aeriene.

Dar, potrivit ministrului rus al Afacerilor externe, omologul sau american l-a asigurat ca situatia este "complet diferita".

"La Mosul, am planificat totul in avans pe cand la Alap nu ati prevazut nimic si civilii sufera", i-ar fi raspuns John Kerry lui Lavrov, potrivit relatarii celui din urma.

"Dar estimarile ONU arata ca daca o operatiune la Mosul se deruleaza asa cum este prevazut, numarul refugiatilor care vor pleca, care isi vor parasi casele, va varia de la cateva sute de mii la aproape un milion", a continuat Serghei Lavrov.

Circa 500 de persoane au fost ucise si peste 2.000 ranite de cand armata siriana si aliatul sau rus au lansat in 22 septembrie o operatiune de anvergura care vizeaza cucerirea estului Alepului, in mainile rebelilor din 2012.

Aceasta operatiune este foarte criticata de occidentali, care denunta brutalitatea bombardamentelor rusesti si siriene.