Premierul britanic Theresa May a incercat luni, in cadrul unei reuniuni la Downing Street, sa-i convinga pe sefii guvernelor galez, nord-irlandez si scotian sa accepte elaborarea unei pozitii comune la negocierile cu UE pe tema Brexitului, dar nu a agreat solicitarea acestora privind acordarea unui drept de vot parlamentelor regionale pentru acordul ce va fi incheiat cu blocul comunitar, relateaza AFP si Reuters, citate de Agerpres.

Theresa May le-a cerut sa-si exprime punctele de vedere asupra conditiilor in care ar dori sa se desfasoare procesul iesirii Regatului Unit din Uniunea Europeana, dar fara a submina strategia guvernului de la Londra prin cautarea unor aranjamente separate cu blocul comunitar.

Ea a propus crearea unui nou organism care sa ofere guvernelor galez, nord-irlandez si scotian un cadru formal pentru a-si putea exprima viziunea cu privire la desfasurarea Brexitului.

"Lucrand impreuna, natiunile Regatului Unit vor face un succes din iesirea din UE, concomitent cu consolidarea uniunii noastre unice si durabile", a spus Theresa May dupa reuniune.

Insa Nicola Sturgeon a ramas consecventa tonului adoptat pana in prezent. "Ceea ce nu sunt pregatita sa fac (...) este sa raman pasiva si sa vad cum Scotia este afectata de un Brexit dur, intrucat consecintele pierderii locurilor de munca, a investitiilor si scaderii nivelului de trai sunt foarte serioase", a spus sefa guvernului scotian, caracterizand reuniunea de luni drept "profund frustranta".

Sturgeon ameninta constant cu organizarea unui nou referendum pentru independenta Scotiei, unde la referendumul din 23 iunie privind Brexitul votul a fost majoritar pentru ramanerea in UE. Ea a mai mentionat luni ca in saptamanile urmatoare va formula propuneri concrete pentru ca Scotia sa ramana in piata comuna europeana si dupa iesirea Marii Britanii din UE, adaugand ca Theresa May a asigurat-o ca este dispusa sa examineze aceste optiuni.

La randul sau, premierul galez Carwyn Jones a insistat pe nevoia continuarii relatiilor comerciale cu UE, iar inaintea reuniunii de la Downing Street i-a cerut premierului Theresa May ca toate parlamentele regionale sa voteze acordul final privind conditiile separarii Marii Britanii de blocul comunitar, solicitare neagreata deocamdata de executivul de la Londra.

Cat despre Irlanda de Nord, acolo exista ingrijorarea ca Brexitul ar putea submina acordul de pace din anul 1998 si ar putea conduce la reintroducerea controalelor la frontiera cu Irlanda. Dupa intalnirea de luni, premierul nord-irlandez, Arlene Foster, a cerut ca natiunile ce compun Regatul Unit sa fie plasate 'in centrul procesului", astfel incat problemele importante ce vor surveni in negocierile cu UE sa fie abordate imediat ce apar.

Pe de alta parte, premierul Theresa May a declarat tot luni in fata legislativului de la Londra ca unii lideri europeni au felicitat-o la recentul Consiliu European pentru discursul pe care ea l-a sustinut la inceputului lunii octombrie in timpul Congresului Partidului Conservator britanic.

In acel discurs, Theresa May a respins abordarea procesului iesirii din Uniunea Europeana in termeni de 'hard' Brexit sau 'soft' Brexit (Brexit 'dur' sau Brexit 'usor'), ea subliniind totodata ca in relatia pe care guvernul de la Londra va incerca sa o dezvolte cu blocul comunitar nu va cauta sa se raporteze la modelul norvegian ori la cel elvetian si a respins de asemenea orice aranjament prin care Marii Britanii i s-ar accepta accesul in continuare la piata unica europeana in schimbul renuntarii la controlul imigratiei.