Numerosi migranti au sosit luni, la punctul de intalnire stabilit de autoritati pentru evacuarea "junglei" de la Calais, zona din nordul Frantei unde mii de migranti stau in conditii precare, a constatat un jurnalist al agentiei AFP.

13.08 Circa 2.000 de migranti din tabara de la Calais nu vor sa plece, ci vor sa incerce in continuare sa ajunga in Marea Britanie, a declarat presedintele ONG-ului L'Auberge des Migrants, Christian Salome, care a indemnat la prudenta in cursul operatiunii de evacuare, relateaza AFP. (News.ro)

10.23Primul autocar cu refugiati si migranti din "Jungla" de la Calais a plecat luni dimineata din tabara, la mai putin de o ora de la inceputul operatiunii de evacuare, relateaza AFP. La bordul autocarului se afla 50 de migranti sudanezi, care urmeaza sa fie transferati in regiunea Burgundia, din centrul Frantei. (News.ro)

09.36 Autoritatile au inceput procesarea migrantilor

Femei si barbati au prezentat la ora locala 06:00 (04:00 GMT), cu valize si rucsaci in fata hangarului care serveste drept sediu central al operatiunii, in cursul careia intre 6.000 si 8.000 de migranti urmeaza sa fie trimisi cu autobuze catre adaposturi raspandite pe intreg teritoriul francez.

O coada de aproximativ saizeci de persoane era deja formata inainte ca biroul pentru aceasta operatiune sa fie deschis.

Aceasta operatiune uriasa este prezentata ca fiind "umanitara" de catre guvern. Ar trebui sa permita desfiintarea a ceea ce a fsot numita cea mai mare mahala din Franta, formata in urma cu 18 luni si locuita de migranti veniti cea mai mare parte din Afganistan, Sudan sau Eritreea, cu dorinta de a traversa Canalul Manecii pentru a ajunge in Marea Britanie.

Pe fondul nesigurantei si a frustrarii populatiei locale, tabara Calais a devenit un subiect-cheie in dezbaterea pe tema imigratiei si motivul de crestere a tensiunilor intre Paris si Londra. La sfarsitul lunii septembrie, guvernul socialist francez a anuntat demontarea acesteia.

Evacuarea taberei de imigranti de la Calais ar trebui sa dureze "o saptamana", au anuntat vineri Ministerul francez de Interne si reprezentantul Statului in regiune.

Circa 1 250 politisti si jandarmi au fost mobilizati pentru a asigura buna functionare a operatiunii.

"Jungla de la Calais", asa cum este cunoscuta tabara, este situata in nordul Frantei. In tabara traiesc intre 5.700 si 10.000 de imigranti, potrivit autoritatilor, printre care si minori neinsotiti.