Candidata democrata Hilary Clinton isi mentine avansul in cursa pentru castigarea Colegiului Electoral si revendicarea presedintiei Statelor Unite ale Americii, potrivit celor mai noi rezultate ale proiectului Statele Natiunii, un sondaj realizat de Ipsos pentru Reuters.

Proiectul Statele Natiunii - Reuters IpsosFoto: Captura Reuters

In decursul saptamanii care tocmai se incheie nu s-au inregistrat modificari in pozitionarile celor doi candidati in intentiile de vot. Clinton conduce in majoritatea statelor de care ar avea nevoie Donald Trump ca sa aiba o sansa sa obtina un minimum de 270 de voturi necesare pentru a castiga.

Potrivit poriectului, Clinton ar avea 95% sanse sa castige, daca alegerile ar fi organizate samtamana aceasta. Cel mai probabil rezultat ar fi 326 de voturi pentru Clinton si 212 pentru Trump, indica sondajul.

Trump a trecut miercuri prin cea mai buna dezbatere a sa din aceasta campanie, insa majoritatea sondajelor o arata pe Hillary Clinton drept castigatoare a ultimei dezbateri televizate intre cei doi candidayi. Trump a respins constatarile sondajelor.

In timp ce unele sondaje nationale au aratat o mica strangere a cursei intre cei doi candidati pe parcursul acestei saptamani, altele o mentin pe Cliton in pozitia de lider detasat. Insa proiectul ilustreaza ca imaginea de ansamblu ramane sumbra pentru Donald Trump, cu 17 zile inaintea alegerilor din data de 8 noiembrie.

Trump a castigat teren in Carolina de Sud, unde avansul sau usor a crescut saptamana trecuta la 7 puncte. Candidatul republican a pierdut insa teren in Arizona, unde diferenta dintre el si Clinton este acum prea mica pentru a putea fi intrevazut castigatorul.

De asemenea, se confrunta cu o provocare din partea fostului agent CIA si rezident al Utah Evan McMullin pentru obtinerea celor 6 voturi ale statului Utah in Colegiul Electoral. Candidatul independent trage din voturile lui Trump intr-un stat traditional republican. In unele sondaje, McMullin conduce. Reuters precizeaza insa ca proiectul the States of the Nation nu il ae in vedere si pe McMullin.

Clinton si-a mentinut avansul in Florida si Pennsylvania, care au impreuna 49 de voturi in Colegiul Electoral.

Pozitionarea candidatilor in Ohio este prea apropiata ca sa poata fi nominalizat un preferat.

Proiectul evidentiaza faptul ca o prezenta scazuta la vot il avantajeaza, in general, pe Trump, insa cea mai buna sansa sa castige pe care acesta o are ar veni dintr-o crestere puternica a prezentei votantilor republicani la urne, conjugata cu o prezenta scazuta a votatilor democrati.