Reprezentantii tarilor din cadrul coalitiei impotriva gruparii Stat Islamic (SI) vor avea o reuniune saptamana viitoare in Kuweit pentru a intari lupta contra finantarii organizatiei jihadiste, a informat vineri un oficial al Trezoreriei americane, citat de AFP.

CIFG (Counter-ISIL Finance Group), condus de Statele Unite, Italia si Arabia Saudita si care include 35 de trai, "se va reuni saptamana viitoare pentru a face schimb de informatii si a continua sa dezvolte si sa coordoneze masuri impotriva activitatii financiare" a gruparii Stat Islamic, a afirmat subsecretarul Trezoreriei Adam Szubin, insarcinat cu lupta impotriva finantarii terorismului, relateaza Agerpres. Intalnirea este prevazuta sa aiba loc luni, potrivit acestuia.

Intr-un discurs tinut la Washington, oficialul american a cerut Qatarului si Kuweitului sa isi inaspreasca reglementarile impotriva spalarii de bani si finantarii terorismului. "Aceste tari sunt in continuare lipsite de vointa politica necesara si de capacitatea de a aplica propriile legi contra finantarii organizatiilor teroriste indiferent de afilierea acestora", a acuzat el.

El s-a pronuntat, de asemenea, pentru eforturi mai mari din partea Turciei in jurul careia exista banuieli in legatura cu faptul ca serveste ca "platforma logistica si financiara" pentru SI.

Demnitarul american a mai insistat ca Pakistanul "sa aiba sub urmarire toate retele teroriste din tara", in timp ce "serviciile pakistaneze de informatii (ISI) mai ales (...) tolereaza anumite grupari, si chiar mai rau".

"Suntem pregatiti sa ii ajutam", a mentionat Adam Szubin. "Fara indoiala insa ca, ramanand angajate alaturi de Pakistan pentru a lupta impotriva operatiunilor de finantare a terorismului, Statele Unite nu vor ezita sa actioneze singure daca va fi necesar", a avertizat el.

In ce priveste diminuarea fondurilor SI, intr-un moment in care fortele irakiene sprijinite de coalitia internationala se afla in plina ofensiva asupra orasului Mosul, bastion al gruparii jihadiste, Trezoreria SUA a afirmat ca numerosi luptatori ai SI "parasesc campul de lupta dupa ce veniturile le-au fost reduse".

"SI nu mai plateste prime familiilor membrilor SI ucisi in lupte", a facut cunoscut Adam Szubin, informand, de asemenea, despre cazuri de coruptie in care doi responsabili ai SI au fugit din Irak cu 750.000 de dolari si, respectiv, un milion de dolari. "Este mai greu sa gasesti luptatori cand nu mai poti sa ii platesti", a mai afirmat el.