Inaltul Comisar pentru Drepturile Omului al ONU a denuntat vineri "crimele de anvergura istorica" care au loc in Siria, si in special la Alep, care a devenit "un abator", scrie AFP.

Siria - Alep, distrus de razboiFoto: Captura YouTube

In deschiderea unei sesiuni speciale a Consiliului pentru drepturile imului al ONU consacrat situatiei umanitare din Alep, Zeid Raad al-Hussein a acuzat "toate partile" implicate in conflict de "incalcarea legilor umanitare internationale" care constituie, potrivit acestuia, "crime de razboi".

"Asediul si bombardarea Alepului de este nu sunt doar o tragedie, ele constituie crime de o anvergura istorica", a afirmat el.

"Si, daca au fost comise in deplina cunostinta in cadrul unui atac de anvergura sau sistematic indreptat impotriva civililor, ele constituie crime impotriva umanitatii", a acuzat acesta.

Sesiunea speciala a fost ceruta de 16 tari, printre care SUA, Germania, Marea Britanie si Franta.

O rezolutie va fi supusa votului membrilor Consiliului la finalul zilei, dar Rusia, care sustine regimului presedintelui sirian Bashar al-Assad, va face totul pentru a impiedica o condamnare a Damascului.

Inaltul comisar a reamintit ca peste 300.000 de sirieni au fost ucisi de la inceputul conflictului, in martie 2011. "Vechiul oras Alep este acum un abator", a spus acesta, citand "atacuri deliberate si repetate" impotriva spitalelor, a pietelor si a statiilor de epurare a apei.

"Esecul colectiv al comunitatii internationale de a proteja civilii si de a opri aceasta baie de sange trebuie sa ne bantuie pe fiecare dintre noi", a continuat Zeid.

Presedintele Comisiei internationale de ancheta asupra Siriei, mandatat de Consiliul pentru Drepturile Omului, Paulo Sergio Pinheiro, a denuntat la randul sau bombardamentele aviatiei siriene, sustinuta de aviatia ruseasca, in partea estica a Alepului, controlata de rebeli, si tirurile de mortiere provenite de la grupari insurgente si care vizeaza populatia civila din Alepul de vest.

Pinheiro a cerut inca o data ca acest conflict sa fie adus in fata Curtii Penale Internationale de catre Consiliul de Securitate. Aceasta ipoteza este putin probabila deoarece Consiliul este divizat, Rusia continuand sa isi sustina aliatul sirian.