Ministrul canadian al Comertului si un negociator al Uniunii Europene au purtat vineri discutii de urgenta cu premierul regiunii belgiene Valonia. incercand sa indeparteze blocajul care impiedica tarile UE sa semneze acordeul de liber schimb intre UE si Canada, scrie Reuters.

Uniunea EuropeanaFoto: AGERPRES

UPDATE Premierul valon Paul Magnette a declarat vineri ca nu s-a facut niciun progres in negocierile cu UE si Canada.

Toate cele 28 de guverne din UE sprijina acordul de liber schimb intre Uniunea Europeana si Canada (CETA), insa Belgia nu poate da un aviz clar fara sprijinul tuturor celor administratii sub-federale, iar regiunea vorbitoare de limba franceza Valonia se opune cu fermitate.

Valonia a respins amendamentele propuse joi.

Paul Magnette, prim-ministrul regiunii Valonia, a declarat in conferinta de presa ca concesiile facute sunt un pas inainte, insa nu unul suficient de mare pentru a raspunde ingrijorarilor cu privire la exporturile agricole si un sistem judiciar independent despre care criticii spun ca va putea fi exploatat de marile afaceri pentru a dicta politica publica.

Magnette trebuia sa se adresesze vineri dimineata parlamentului valon insa sesiunea a fost amanata pentru ca negocierile continua.

Esecul de a incheia un acord cu o tara precum Canada ar pune sub semnul intrebarii abilitatea UE de a negocia alte acorduri cu tari precum Statele Unite sau Japonia, si ar putea submina blocul comunitar, deja afectat de votul Marii Britanii de a parasi Uniunea si disputele provocate de criza imigrantilor.

Comisia Europeana a dat marti un ultimatum Belgiei pentru a aviza pana vineri, in cadrul summitului european, tratatul, a carui semnare e prevazuta in 27 octombrie la Bruxelles, in prezenta premierului canadian Justin Trudeau.

"Cred ca ar fi mai rezonabil sa amanam sine die acest summit (UE-Canada) deoarece e mai bine sa evitam ceea ce ar putea deveni o confruntare", a apreciat Magnette.

"Daca luni dimineata nu va exista un acord, premierul Trudeau nu va veni", a precizat miercuri un diplomat european.

Valonia, o regiune cu 3,6 milioane de locuitori, este singura din Europa care se opune tratatului.

Paul Magnette reproseaza Comisiei ca nu a tinut suficient seama de "dificultatile majore" ale populatiei valone pana la inceputul lunii octombrie.

"Vorbim aici de tratate care privesc viata a 500 de milioane de europeni, a 35 de milioane de canadieni, timp de ani si ani. Deci, nu e o urgenta", a argumentat el.

Acesta a recunoscut insa ca discutiile intense din ultimele zile au permis obtinerea unor "adevarate avansuri", insuficiente insa, in opinia sa.

In randul aspectelor pozitive acesta a notat faptul ca statele membre ale UE pot, potrivit ultimei variante a textului, sa continue sa "legifereze" in domenii precum cel social si de mediu fara sa riste sa plateasca despagubiri pentru multinationalele care s-ar putea simti lezate de aceste reguli.

El a citat insa mai multe pasaje care, potrivit acestuia, sunt in continuare inacceptabile, precum "un mecanism de arbitraj" care nu ofera suficiente garantii, "clauza de salvagardare" care protejeaza agricultorii canadieni dar nu si omologii lor europeni in caz de distorsiuni ale pietei sau posibilitatea pentru companiile americane care au activitati in Canada de a profita de tratat pentru a beneficia de avantajele prevazute in Ceta.

"Este faimosul Cal Troian", a sustinut acesta, folosind terminologia utilizata de opozantii TTIP, tratatul comercial in curs de negociere cu Washingtonul.

In afara de Valonia, Romania si Bulgaria au conditionat semnarea acestui tratat de eliminarea vizelor solicitate de Canada pentru cetatanii lor.