Marea Britanie urmeaza sa gratieze mii de homosexuali si bisexuali condamnati in baza unei legi abrogate in urma cu aproape o jumatate de secol, relateaza News.ro citand Reuters.

Aceasta decizie a fost luata dupa gratierea de catre regina Elizabeth, in 2013, a matematicianului si criptologului Alan Turing.

Acesta din urma a jucat un rol major in cercetari care au permis spargerea codurilor secrete folosite de armata germana in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, in special a codului "Enigma".

Alan Turing a fost urmarit in justitie in 1952 din cauza homosexualitatii sale. El a acceptat sa fie castrat chimic, pentru a evita inchisoarea, si s-a sinucis doi ani mai tarziu. Avea varsta de 41 de ani.

Gratierea avuta in vedere - numita "legea Turing" - vizeaza 65.000 de homosexuali, dintre care 15.000 sunt in continuare viata.

"Este foarte important sa-i gratiem pe acesti oameni condamnati pentru infractiuni de natura sexuala care nu le-ar aduce nicio condamnare astazi", a declarat ministrul Justitiei Sam Gyimah.

Homosexualitatea a incetat sa mai fie o infractiune in Marea Britanie in 1967.

In 2001, varsta la care o persoana poate consimti sa aiba relatii cu o persoana de acelasi sex a fost coborata la 16 ani, la fel ca in cazul unei relatii intre persoane de sex opus.

Pe de alta parte, o reprezentanta a unei organizatii pentru apararea drepturilor persoanelor de orientare homisexuala a indemnat ca activisti, refugiati, membri ai unor minoritati etnice si altor grupuri sa isi uneasca fortele cu scopul de a respinge forte care exploateaza o atmosfera de teama ce alimentata de ingrijorarea cu privire la terorism, relateaza The Associated Press.

Joyce Hamilton, copresedinta Asociatiei International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex (ILGA)-Europe, a declarat ca sunt necesari aliati si parteneri in vederea protejarii progreselor obtinute de comunitatea LGBT in Europa in ultimii ani.

Hamilton a facut aceste declaratii joi, in marja primei conferinte in Cipru a ILGA Europe.

Ea a denuntat faptul ca anumite forte exploateaza frica publicului de atacuri teroriste pentru a-si alimenta ascensiunea la putere in detrimentul drepturilor omului.