"Anunt despartirea de Statele Unite": noul presedinte filipinez Rodrigo Duterte a marcat joi, la Beijing, spectaculosul viraj diplomatic spre China, in detrimentul traditionalului sau aliat american, scrie AFP.

Rodrigo DuterteFoto: Captura YouTube

Duterte, insotit de o delegatie de 400 de oameni de afaceri, efectueaza la Beijing o vizita de stat de patru zile. Dupa o intalnire cu omologul sau chinez Xi Jinping, acesta a profitat de un forum economic pentru a-si anunta "despartirea" de Statele Unite, in aplauzele publicului.

Vizita presedintelui filipinez consacra o incalzire neta a relatiilor cu China, devenit glaciale in ultimii ani in urma unui conflict legat de suveranitatea mai multor insule din marea Chinei de Sud.

Duterte a precizat ca doreste sa "amane (acest dosar) pe alta data", pentru a da prioritate cooperarii economice, declarand la televiziunea chineza ca este in cautarea "ajutorului" marelui sau vecin in acest domeniu.

O pozitie salutata de China.

"Este foarte important sa tratam divergentele prin dialog si consultari bilaterale in privinta chestiunii marii Chinei de Est", a spus Xi, declarandu-se dispus sa lase "temporar de-o parte chestiunile dificile", potrivit ministrului chinez al Afacerilor Externe.

Investitii chineze

Pozitia lui Duterte este complet diferita de cea a predecesorului sau Benigno Aquino, care a obtinut in iulie, din partea unei curti internationale de arbitraj, denuntarea pretentiilor chinezesti in marea Chinei de Sud, unde mai multe tari riverane (Vietnam, Brunei, Malaezia, Taiwan) isi disputa cu ardoare controlul mai multor insule.

Rodrigo Duterte, ajuns la putere cu putin timp inainte de sentinta, nu a aratat nicio intentie de a incerca sa o aplice. O usurare pentru Beijing, supus unei intense presiuni internationale incepand cu iulie.

Xi Jinping a declarat ca tara sa este dispusa sa "participe activ la constructia de infrastructuri (in Filipine), in sectoarele cailor ferate, transportului urban, autostrazi si porturi", potrivit ministrului citat.

Investitiile externe sunt cruciale pentru acest arhipelag in curs de dezvoltare, cu un PIB pe cap de locuitor mai mic cu jumatate fata de cel al Chinei.

"Adio, prietene"

Criticat de SUA, UE si ONU pentru campania sa impotriva criminalitatii, care s-a soldat deja cu peste 3.700 de victime, potrivit cifrelor oficiale, Duterte a optat pe sprijinul Chinei, care nu a intarziat sa il anunte.

Beijingul "sustine noul guvern filipinez in lupta sa pentru interzicerea drogurilor, impotriva terorismului si a criminalitatii si este dispus sa coopereze asupra acestui subiect" cu Manilla, a precizat ministerul chinez al Afacerilor externe.

Miercuri, Rodrigo Duterte a afirmat, intr-un discurs sustinut in fata comunitatii filipineze din Beijing, cata tara sa, colonie americana pana in 1946, a beneficiat prea putin din alianta sa cu America.

"Ati ramas in tara mea pentru propriul vostru interes. A venit deci momentul sa ne spunem la revedere, prietene", a spus el, intr-un mesaj adresat Washingtonului.

"Nu voi mai merge in Statele Unite. Nu voi fi decat insultat acolo", a adaugat Duterte, inainte de a-l numi din nou pe Barack Obama "fiu de curva", asa cum a facut-o si in septembrie.