Cei 28 de sefi de stat si de guvern din UE, care vor evoca joi seara, la Bruxelles, rolul jucat de Rusia in asedierea orasului Alep din Siria, iau in calcul "toate optiunile, inclusiv sanctiuni suplimentare" care sa vizeze "sustinatorii regimului", potrivit unui proiect consultat de AFP.

Siria - Alep, distrus de razboiFoto: Captura YouTube

In cadrul unei reuniuni pe marginea aceluiasi subiect care a avut loc luni la Luxemburg, cei 28 de ministri ai Afacerilor Externe din UE au evocat eventualitatea unor noi sanctiuni impotriva "sirienilor" care sustin regimul lui Bashar al-Assad. Aceasta precizare a nationalitatii nu mai figureaza in nou proiect de acord - provizoriu - al summitului european de joi, ceea ce inseamna ca nu mai sunt excluse sanctiuni impotriva Rusiei.

"Uniunea Europeana ia in calcul toate optiunile, inclusiv masuri restrictive suplimentare care sa vizeze indivizi si entitati care sustin regimul, daca atrocitatile actuale continua", se arata in acest proiect de concluzii ale summitului.

Luni, in concluziile adoptate de sefii diplomatiilor celor 28 de state, era in discutie colectarea de dovezi legate de responsabilitatea bombardamentelor asupra Alepului pentru a raspunde la acuzatia de "crime de razboi" in fata Tribunalului Penal International de la Haga.

Miercuri seara, cancelarul german Angela Merkel si presedintele francez Francois Hollande au agitat spectrul sanctiunilor impotriva Rusiei, la capatul unei reuniuni la Berlin cu Vladimir Putin.

Merkel a apreciat ca "nu putem renunta la aceasta optiune", in timp ce Hollande a declarat, in fata presei: "Tot ceea ce poate fi cuprins in amenintari poate fi util".

Rusia este deja in colimatorul UE dupa conflictul ucrainean si anexarea Crimeii in martie 2014. Masuri restrictive (inghetarea averilor, interdictia calatoriilor in UE) afecteaza aproape 200 de persoane sau entitati, fara a mai vorbi de sanctiunile economice aspre impotriva Moscovei.