Armistitiu "umanitar" decretat de Moscova pentru a permite civililor si rebelilor sa paraseasca orasul sirian Alep a intrat in vigoare joi, dupa mai multe saptamani de ofensiva asupra cartirelor rebelilor si incare au murit sute de oameni. Armistitiul, care a inceput la ora locala 08:00 (GMT 05.00), a venit dupa doua zile dupa ce regimul presedintelui Bashar al-Assad si aliatul sau Rusia suspendasera raidurile violente asupra zonei de est a orasului Alep, unde traiesc aproximativ 250 000 oameni, scrie AFP.

Opt coridoare umanitare, inclusiv sase pentru evacuarea civililor, bolnavilor si ranitilor, si doua pentru retragerea rebelilor inarmati, dar care pot fi utilizate si pentru civil, vor fi deschise, a anuntat, miercuri, Statul Major general rus.

Chiar daca locuitorii din zonele rebele chestionate de un corespondent AFP si-au exprimat dorinta de a parasi zona, ei raman sceptici in privinta anuntului de armistitiu "umanitar".

Moscova a anuntat miercuri ca armistitul va dura 11 ore, nu 8 cum anuntase initial. Armata siriana spune insa ca va fi in vigoare timp de 3 zile.

Dupa discutiile purtate la Berlin cu liderii francez si german, presedintele rus, Vladimir Putin, a declarat ca este pregatit sa extinda "cat mai mult posibil" perioada in care nu vor mai fi lovituri aeriene.

De cateva saptamani, Moscova este subiectul unor critici puternice la nivel international, occidentalii considerand "crime de razboi" bombardamentele de o violenta extrema, lansate in 22 septembrie in timpul carora au murit sute de civili, iar infrastructura civila, inclusiv spitalele au fost distruse.