Favoritul in cursa electorala pentru prezidentialele din Republica Moldova, socialistul Igor Dodon, a declarat miercuri semioficiosului rusesc Izvestia ca intentioneaza sa creeze o federatie in Republica Moldova si astfel sa reglementeze dosarul transnistrean, conform editiei online a publicatiei respective, citata deAgerpres.

Igor DodonFoto: Facebook / Igor Dodon

Dodon a spus ca intentioneaza sa schimbe structura politica a republicii intr-una federativa si sa propuna Tiraspolului sa se unifice cu Republica Moldova ca entitate a Federatiei cu puteri extinse.

In interviul acordat Izvestia, Dodon a declarat ca in cazul in care va castiga alegerile, Chisinaul va renunta la Acordul de asociere cu UE si va incerca sa rezolve conflictul transnistrean.

'In cazul in care voi fi ales, prima mea vizita in calitate de sef de stat va fi in Rusia, intrucat consider ca este necesar sa relansam relatiile de prietenie cu Rusia si cred ca acest lucru este posibil. In ceea ce priveste conflictul transnistrean, existent de o perioada destul de lunga de timp, el poate fi rezolvat printr-o solutionare politica. Trebuie creata o federatie si apoi sa propunem Tiraspolului statutul de subiect al federatiei. Acesta este unul din principalele mele obiective', a declarat Dodon Izvestia.

Igor Dodon conduce in toate sondajele de opinie si va intra probabil in turul doi al scrutinului cu Maia Sandu,candidatul sprijinit de trei partide de dreapta.