"Centrul spiritual si cultural ortodox" rusesc, dominat de cupolele aurite ale catedralei, a fost inaugurat miercuri la Paris de ministrul rus al culturii, in prezenta mai multor oficiali rusi, dar fara Vladimir Putin, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Presedintele rus, care si-a anulat saptamana trecuta vizita, prevazuta de mult timp, pe fondul disputelor dintre Paris si Moscova legate de bombardamentele asupra Siriei, a transmis un mesaj citit de ministrul sau, in care afirma ca acest centru este "marturia soliditatii relatiilor bilaterale franco-rusesti".

Intr-un comunicat transmis de Kremlin, Vladimir Putin a calificat realizarea acestui proiect ca fiind "foarte dificila" dar a multumit autoritatilor franceze pentru "sustinerea continua" pe care au aratat-o.

Centrul a fost inaugurat de ministrul rus al Culturii, Vladimir Medinski, si de ambasadorul Rusiei in Franta, Alexandr Orlov.

Din partea franceza, au fost prezenti primarul socialist al Parisului, Anne Hidalgo, deputatul de extrema dreapta Gilbert Collard si secretarul de stat pentru relatia cu Parlamentul, Jean-Marie Le Guen.

Patriarhul Moscovei si al intregii Rusii, absent, a fost reprezentat de episcopul de Belgorod.

Centrul ortodox a fost conceput de arhitectul francez Jean-Michel Wilmotte pe un teren de peste 4.000 de metri patrati in centrul capitalei franceze. Costul este evaluat la 170 de milioane de euro si a fost suportat in totalitate de Rusia.

Pe langa impozanta biserica, edificiul mai cuprinde un centru cultural (librarie, sala de expozitii si cafenea), o casa parohiala, birourile serviciului cultural al ambasadei Rusiei si o scoala bilingva franco-rusa.