Mii de teroristi europeni care s-au alaturat in ultimii ani retelei teroriste Stat Islamic ar putea reveni in Europa in contextul asediului asupra orasului irakian Mosul, avertizeaza Julian King, comisarul UE pentru Securitate, citat de publicatia germana Die Welt.

"Eliberarea orasului irakian Mosul de sub controlul organizatiei teroriste Stat Islamic poate avea ca efect revenirea militantilor islamisti violenti in Europa. Aceasta este o amenintare serioasa si trebuie sa fim pregatiti. Cu toate acestea, este putin probabil sa existe un exod masiv de teroristi spre Europa", a declarat Julian King.

Potrivit comisarului UE pentru Securitate, in zone de conflict din Orientul Mijlociu sunt in prezent cel putin 2.500 de militanti islamisti europeni.

Serviciile secrete europene au avertizat in mai multe randuri ca mii de cetateni din state UE participa, de partea grupurilor teroriste sau insurgente, la conflictele din Siria, Irak si Afganistan.

Armata irakiana a lansat luni ofensiva pentru eliberarea orasului Mosul, situat in nordul Irakului, aflat de peste doi ani sub controlul retelei teroriste sunnite Stat Islamic, potrivit Mediafax.