Coloane de fum negru invaluie strazile parasite ale Mosulului, unde speranta starnita de posibilul final al domniei jihadiste se impleteste cu frica razboiului care se apropie, povesteste, pentru AFP, un locuitor care nu a reusit sa paraseasca al doilea oras ca marime al Irakului.

Familie fugind din MosulFoto: Agerpres

A doua zi dupa lansarea operatiunii militare de recucerire din mainile gruparii Stat Islamic (SI) a ultimului sau bastion irakian, jihadistii incearca sa se apere de loviturile aeriene ale coalitiei internationale.

"Atmosfera e stranie, cerul e in permanenta ascuns de fumul negru al cauciucurilor pe care jihadistii el aprind", povesteste, prin telefon, Abu Saif, 47 de ani.

"Este de asemenea fum de carbuni, pe care DAESH l-a aprins in transeele sapate prin tot orasul pentru a se misca in voie", adauga el, folosind acronimul in araba al SI.

Potrivit acestuia, strazile acestei metropole din nordul Irakului, taiata in doua de fluviul Tigru, si in care traiesc circa 1,5 milioane de oameni, sunt goale. Si civilii, si jihadistii se ascund.

"Oamenii raman in case de la inceputul loviturilor (luni)" aeriene ale coalitiei internationale conduse de SUA, asigura Abu Saif, care locuieste in partea de est a orasului.

"As spune ca numerosi jihadisti au parasit deja aceasta parte a orasului si au traversat fluviul" in vestul Mosulului, spune acesta.

El adauga ca a auzit lovituri aeriene si explozii dinspre Bartala, un oras crestin la est de Mosul spre care avanseaza in prezent fortele de securitate irakiene si combatantii kurzi.

Potrivit unor surse militare, estul Mosulului va fi semnificativ mai usor de cucerit decat jumatatea sa vestica, considerata adevarata baza a jihadistilor in acest oras in care au proclamat, in iunie 2014, "califatul" lor.

"Dar sunt inca multi tragatori ascunsi plasati in locuri inalte si stim ca numeroase masini capcana sunt pregatire si ca au instalat bombe peste tot pe drumuri", sustine Abu Saif.

Executii multiple

Acest tata de trei copii, somer, a reusit sa organizeze fuga familiei sale la inceputul anului.

El spune ca oamenii din jurul lui sunt impartiti intre bucuri eliberarii de jugul jihadist si frica de a nu supravietui confruntarilor si abuzurile care se pregatesc, chiar daca fortele de securitate ar putea avea nevoie de saptamani sau chiar luni pentru a ajunge in Mosul.

"In adancul sufletelor, suntem bucurosi ca suntem pe punctul de a fi eliberati dar ne e frica de faptul ca DAESH pregateste acte de razbunare impotriva populatiei", marturiseste el.

In ultimele luni, pe masura ce operatiunea asupra Mosulului se contura, jihadistii au recurs la executii multiple, inclusiv in randul membrilor sai, acuzati de spionaj sau colaborare cu fortele guvernamentale.

Doua persoane au fost executate in apropierea unei scoli chiar duminica, povesteste Abu Saif.

"Ne temem de asemenea de toate aceste bombe care cad din cer. Oamenii au reinceput sa foloseasca adaposturile aeriene din timpul razboiului cu Iranul, in anii 1980", explica acesta. "Altii traiesc in subsoluri, in special in orasul vechi, unde casele au pivnite".

Potrivit lui Abu Saif, unele familii s-au mutat impreuna in aceeasi casa pentru a se simti mai in siguranta si pentru a folosi mai bine rezervele in scadere de hrana sau curent electric.

"Oamenii isi ascund bunurile, de teama ca DAESH sa nu le fure in fuga lor sau ca jafuri vor urma dupa eliberare", explica acesta.