Zeci de mii de civili ar putea fi folositi ca scuturi umane in Mosul de catre luptatorii Statului Islamic, a afirmat luni Organizatia Internationala pentru Migratie (OIM), care incearca sa faca rost de masti de gaze din cauza riscului unui atac chimic, potrivit Reuters.

Batalia pentru MosulFoto: Ruptly TV

UPDATE 15.11 Lupta pentru Mosul va dura, nu va fi un Blitzkrieg, a declarat ministrul apararii francez Jean-Yves Le Drian. “Batalia este cruciala pentru ca este fortareata Daesh. Mosul este fortareata inamicului nostru… dar batalia va fi lunga, nu va fi un Blitzkrieg, este un oras cu un milion si jumatate de locuitori asa ca este o afacere pe termen lung, cateva saptamani, poate luni”, a spus el.

UPDATE 14.37Fortele irakiene si kurde care strang clestele in jurul Mosul au anunta marti ca au luat sub control circa 20 de sate din imprejurimile orasului in prima zi a operatiunii a celui mai important oras detinut de Statul Islamic, in care traiesc circa 1,5 milioane de oameni.

UPDATE 13.59 Franta va gazdui pe 20 octombrie un summit ministerial in care se va discuta despre cum va fi stabilizata zona Mosulului dupa ce Statul Islamic va fi invins.

Seful misiunii OIM din Irak, Thomas Weiss, a spus si ca se asteapta la o crestere brusca a numarului celor fortati sa plece din cauza ca operatiunile militare au ajuns la marginea orasului.

Weiss a declarat si ca OIM a inceput sa procure masti de gaze din cauza temerii ca vor exista atacuri chimice, dar ca s-au obtinut prea putine pana acum.

Comitetul international al Crucii Rosii a cerut tuturor partilor implicate in batalia pentru Mosul sa crute vietile civililor si sa permita evacuarea ranitilor. Crucea Rosie a imbunatatit dotarea centrelor medicale, inclusiv pentru a putea trata orice pacient contaminat de arme chimice, a declarat Robert Mancini, director pentru Orientul Mijlociu si Apropiat.

Organizatia umanitara spune ca este in contact cu autoritatile irakiene si kurde si cu coalitia condusa de SUA, dar ca inca spera ca va avea un dialog cu fortele Statului Islamic despre “regulile de baza ale razboiului”.

LIVE VIDEO:

Fortele irakiene au avansat mai mult decat era planificatau spus oficiali de la Pentagon la inceputul celei de-a doua zi a bataliei pentru a recucerirea orasului Mosul de la asa-numita grupare Stat Islamic.

Dar, purtatorul de cuvant al Pentagonului, Peter Cook, a avertizat ca eliberarea orasului "ar putea dura ceva timp" si ca ramane de vazut daca teroristii ISIS vor "ramane pe loc si vor lupta", transmite BBCNews.

Mosul este in mainile teroristilor din iunie 2014. Coalitia internationala a lansat vasta ofensiva de recucerire a celui mai mare al doilea oras din Irak in primele ore ale zilei de luni.

Aceasta lupta se pregatea de luni de zile, cu sprijinul unei coalitii internationale antijihadiste compus din 60 de tari, potrivit Statelor Unite care conduc ofensiva. In jur de 30.000 irakieni din fortele federale sunt implicati. Luptele ar putea dura "saptamani bune", potrivit coalitiei internationale.

La Mosul se crede ca sunt intre 4.000 si 8.000 de luptatori ISIS.