Canada este "foarte ingrijorata" ca va fi urmatoarea tinta a atacurilor cibernetice ale Rusiei, a afirmat luni ministrul sau de externe, Stephane Dion, apreciind ca "foarte dificila" relatia dintre Ottawa si Moscova, transmite AFP, citata de Agerpres.

Seful diplomatiei canadiene a fost intrebat despre riscul de a vedea Canada urmatoarea tinta a hackerilor rusi, dupa ce Washingtonul a acuzat Rusia ca a pus la cale o recenta campanie de compromitere a e-mailurilor unor persoane si institutii din SUA, inclusiv ale unor organizatii politice americane.

Aratandu-se "foarte ingrijorat" in legatura cu o asemenea posibilitate, ministrul a mentionat, in marja unei interventii in fata Consiliului pentru relatii internationale de la Montreal (CORIM), ca acest pericol scoate in evidenta "necesitatea de a avea un cyberspatiu liber si sigur".

Pe de alta parte, omologul sau de la securitate publica, Ralph Goodale, a declarat luni ca guvernul canadian a intreprins de catva timp o revizie generala a infrastructurii internet din tara, in special a sistemelor sensibile cum sunt cele ale bancilor, pentru ca, "au existat in trecut incidente in cursul carora au fost corupte unele sisteme din Canada".

Relatiile cu Rusia sunt "foarte dificile din mai multe motive, in special din cauza a ceea ce se intampla in acest moment la Alep si in Ucraina", a spus Stephane Dion.

"Este un motiv in plus sa desfasuram o convingatoare politica de descurajare, asa cum facem in Letonia cu NATO, unde Otttawa va trimite 455 de soldati cu incepere din mai 2017 in cadrul consolidarii capacitatilor Aliantei Atlantice pe flancul de est, a subliniat ministrul de externe.

Cu toate acestea, a tinut sa adauge seful diplomatiei de la Ottawa, "ruperea dialogului (cu Rusia) ar fi o greseala si nu asta face Canada".