Consiliul de Securitate al ONU a "condamnat cu fermitate", luni, testul balistic nereusit al Coreii de Nord si a amenintat inca o data ca va lua "masuri suplimentare importante" impotriva Phenianului, scrie AFP, citata de Agerpres.

Regimul comunist a testat sambata o racheta cu raza medie de actiune Musudan, care a explodat la scurt timp dupa lansare, potrivit autoritatilor de la Seul.

Intr-o declaratie adoptata in unanimitate, cei 15 membri ai Consiliului - printre care China, singurul aliat al Coreii de Nord - au apreciat ca acest tir constituie "o grava incalcare" a rezolutiilor ONU care ii interzic Phenianului orice activitate nucleara sau balistica.

Cu incepere din 2006, cinci teste nucleare si numeroase lansari de rachete i-au atras Coreii de Nord severe sanctiuni internationale.

Acestea insa nu l-au descurajat pe liderul comunist Kim Jong-Un sa ordone dezvoltarea neintrerupta a programelor sale militare.

In declaratia sa, Consiliul lanseaza un apel tuturor tarilor membre ale ONU "sa isi dubleze eforturile pentru a aplica pe deplin" sanctiunile economice si comerciale in vigoare.

Eficienta acestor sanctiuni, inasprite semnificativ in martie, depinde in mare parte de China, vecinul si principalul partener economic al Coreii de Nord.

Temandu-se de prabusirea regimului comunist, ce ar duce la aparitia unei Corei unite sub influenta americana, Beijingul cauta sa il apere de represaliile cel mai dure.

Consiliul de Securitate dezbate in continuare o noua serie de sanctiuni impotriva Phenianului dupa al cincilea test nuclear, efectuat in septembrie.

Racheta Musudan are teoretic o raza de actiune cuprinsa intre 2.500 si 4.000 de kilometri. La limita inferioara, ar putea atinge Coreea de Sud sau Japonia, iar la limita superioara ar putea lovi baza militara americana de pe Insula Guam din Pacificul de Sud.

Potrivit expertilor militari americani, orice test cu rachete Musudan ar putea ajuta Coreea de Nord sa puna la punct o racheta intercontinentala ICBM capabila sa transporte ogiva nucleara pe continentul american la orizontul anului 2020.