Batalia pentru Mosul, declansata oficial luni, este considerata un moment-cheie in ofensiva impotriva Statului Islamic. Ea este esentiala pentru inlaturarea autoritatii IS in nordul Irakului si, pe cale de consecinta, pentru subminarea puterii exercitate de aceasta organizatie in vaste teritorii din Orientul Mijlociu.

MosulFoto: Google Maps

Mosul este al doilea cel mai mare oras din Irak. Atunci cand a fost capturat de Statul Islamic, intr-o ofensiva de doar cateva zile in vara lui 2014, orasul a devenit un simbol al ascensiunii organizatiei teroriste ca forta cu pretentii de organizare statala, dupa cum subliniaza BBC. La Mosul a proclamat liderul IS Abu Bakr al-Baghdadi “califatul” ce includea teritorii extinse din Irak si Siria si tot Mosul a fost folosit ca punct strategic in dezvoltarea organizationala a Statului Islamic pe parcursul ultimilor doi ani: ca nod de transport intre Siria si Irak, ca punct de acces la zacamintele de petrol din nordul tarii si la conductele de petrol din regiune.

Tot la Mosul, Statul Islamic a avut acces la resurse majore in urma retragerii fortelor de securitate irakiene, in 2014, inclusiv aproximativ 500 milioane de dolari depozitati la banca centrala a orasului si multe echipamente militare.

  • Pierderea Mosulului de catre Statul Islamic si limitarea drastica a teritoriilor controlate de acesta ar arunca, totodata, in aer spiratiile IS de a stabili un o organizare statala ce nu tine cont de frontierele consacrate ale tarilor si de a stabili, astfel, o noua ordine mondiala.

Dupa ce, in ultima perioada, IS a pierdut controlul asupra altor doua puncte strategice, Manbij si Ramadi, Mosul a ramas singurul mare oras irakian asupra caruia organizatia isi mentinea controlul. Daca va fi recucerit, gruparea terorista va fi nevoita sa se retraga spre zone din nordul si estul Irakului unde nu are o organizare la fel de solida si nici resurse comparabile.

  • Pentru Irak, dupa colapsul militar al statului irakian de acum doi ani,  o victorie impotriva Statului Islamic la Mosul este vitala: “Aceasta este batalia finala. Este despre a fi sau a nu fi. Viitorul Irakului este miza la Mosul”, declara recent Sabah Noori, reprezentant al fortelor speciale Irakiene, citat de Buzzfeed. Sursa aminteste ca, la apogeul ascensiunii sale, ISIS controla 40% din teritoriul irakian, procent redus intre timp la doar 10%. Cea mai mare parte din populatia care traieste in teritoriile controlate inca de Statul Islamic este concentrata la Mosul, iar caderea orasului ar submina si principala cale de aprovizionare pentru capitala siriana a IS, Raqqa, ce ar putea fi capturata mult mai usor fara sprijin venit dinspre Irak.