Fortele irakiene au lansat luni ofensiva pentru cucerirea orasului Mosul, ultimul bastion al gruparii Stat Islamic in Irak, o batalie al carei rezultat va fi "decisiv" in razboiul impotriva jihadistilor, potrivit Statelor Unite ale Americii, scrie AFP.

Forte kurde avansand spre MosulFoto: Agerpres

Al Jazeera transmite LIVE din imprejurimile Mosulului:

18:22 Mii de luptatori kurzi irakieni au cucerit mai multe sate controlate anterior de jihadisti in estul Mosulului, potrivit AFP.

"Aproape 4.000 de peshmergas participa la operatiuni in Khazir pe trei fronturi ocupate de SO", a afirmat comandantul general al fortelor kurde, intr-un comunicat.

17:10 Ministrul saudit de externe, Adel al-Jubeir, afirma ca Mosulul va deveni o baie de sange si de crime in masa daca guvernul irakian va permite militiilor siite sa intre in oras, asa cum s-a intamplat in alte orase irakiene eliberate de sub controlul Statului Islamic, potrivit The Guardian.

"Sunt condusi de Gardienii Revolutiei din Iran. Sunt brutali", a adaugat el.

16:50 O deplasare masiva de populatie ar putea incepe intr-un interval de o saptamana, afirma ONU.

"La ce ne putem astepta, plecand de la ce ne-a spus armata (irakiana), este ca, daca vom asista la miscari importante de populatii, acestea ar putea incepe in cinci - sase zile", a declarat Lise Grande, coordonatoarea misiunilor umanitare ale ONU.

15:07 Turcia este pregatita sa primeasca sute de mii de refugiati care ar putea fugi din Mosul, a declarat premierul Numan Kurtulmus, citat de Reuters.

Turcia a avertizat in mod repetat ca daca militiile siite vor lua parte la asaltul impotriva orasului majoritar sunit acest lucru ar putea starni violente sectare.

"Daca operatiunea din Mosul se deruleaza corect, nu va fi un val de refugiati in Turcia. Daca ceva merge prost in Mosul, sute de mii de oameni isi vor lua rucsacii de migranti in spate, intr-o stare mizerabila si epuizati, si vor veni cu bunurile lor in singurul loc in care vor putea merge, si acesta este Turcia", a spus el.

-------------------------------------

In cursul noptii, la 45 km sud de Mosul, in apropiere de localitatea Al-Shura, un fotograf al agentiei internationale de presa a vazut coloane de vehicule blindate irakiene plecand spre linia frontului.

ONU si ONG-urile umanitare si-au exprimat deja "preocuparea" fata de soarta celor 1,5 milioane de locuitori ai celui de-al doilea oras al Irakului, avertizand ca "familiile sunt expuse unui risc extrem de a fi prinse intre schimburile de focuri" sau sa fie folosite ca scuturi umane de jihadisti.

Premierul irakian Haider al-Abadi a anuntat la televizor, in cursul noptii, lansarea acestei batalii, care se pregateste de luni de zile, cu sustinerea unei coalitii internationale antijahidiste formate din 60 de tari si condusa de Statele Unite.

O lupta lunga si complexa

Circa 30.000 de forte federale irakiene - armata, politie, contra-terorism - sunt implicate. Luptele ar putea dura "saptamani sau mai mult", a precizat coalitia internationala.

Al doilea oras al tarii, situat in nord pe malul fluviului Tigru si populat majoritar de musulmani suniti, a cazut in mainile SI in iunie 2014.

Aici liderul SI, Abu Bakr al-Baghdadi, a proclamat un califat pe teritoriile cucerite fulgerator de jihadisti in Irak si Siria intre 2014 si 2015.

Succesul gruparii jihadiste a inspirat atacuri in special in Orientul Mijlociu, in Europa si in Africa.

De atunci, SI a pierdut o mare parte a teritoriilor cucerite - 16% doar in acest an, potrivit centrului american de analize in aparare IHS. In Irak, fortele guvernamentale au cucerit orasele Fallujah si Ramadi.

Secretarul american al Apararii, Ashton Carter, a apreciat ca batalia pentru Mosul este "un moment decisiv in campania noastra de a impune SI o infrangere durabila".

Teama de atentate sinucigase

Puternic inarmati, jihadistii, al caror numar este estimat intre 3.500 si 4.000 in Mosul, potrivit estimarilor americane, au avut luni de zile la dispozitie pentru a se pregati pentru acest asalt.

Bagdadul si mai multe localitati din Irak au fost zguduite in ultimele zile de atentate cu bombe, unele revendicate de SI, si soldate cu aproape 60 de morti. Cel mai recent a avut loc luni, in sudul Bagdadului, ucigand 10 oameni.

Premierul a precizat ca doar armata si politia irakiene vor intra in Mosul, in conditiile in care in ofensiva sunt implicate numeroase forte.

Sunitii, minoritari intr-un Irak majoritar siit, se tem de intrarea in oras a puternicelor militii paramilitare siite Hashd al-Shaabi, sustinute de Iranul siit, si acuzate in trecut de crime impotriva civililor suniti.

La randul lor, mii de luptatori kurzi progresau luni in directia localitatilor controlate de jihadisti la est de Mosul. Pe muntele Zardak, un fotograf AFP a vazut combatanti kurzi amplasand piese de artilerie.

Coalitia internationala furnizeaza sprijin aerian si terestru.

Presedintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat si el luni ca este "in afara discutiei" ca Turcia sa ramana in afara operatiunii militare, chiar daca Abadi a cerut in mai multe randuri retragerea trupelor turcesti din Irak si a respins participarea lor la cucerirea Mosulului.