Rebelii sirieni, sustinuti de Turcia, au preluat controlul, duminica, asupra orasului Dabiq, situat in apropiere de frontiera turca si care se afla pana acum in mainile gruparii jihadiste Stat Islamic, a anuntat Observatorul sirian pentru drepturile omului (OSDO), citat de AFP.

Rebelii au recucerit DabiqFoto: Captura YouTube

"Rebelii au cucerit Dabiq, dupa retragerea din localitate a jihadistilor din gruparea Stat Islamic (SI)", a informat OSDO, organizatie ce dispune de o vasta retea de surse in tara aflata in razboi.

Directorul OSDO, Rami Abdulrahman, a precizat ca rebelii au capturat de asemenea si Soran, o localitate limitrofa.

Una dintre gruparile rebele, Uniunea Fastaqim, a confirmat ca Dabiq a fost cucerit "dupa lupte violente cu Daesh", acronimul in araba al ISIS.

Gruparea a publicat pe Twitter fotografii cu un grup de combatanti, asezati in spatele unei camionete si cu armele in maini, si ceea ce pare a fi localitatea Dabiq in fundal.

Dabiq reprezinta un simbol puternic pentru organizatia Statul Islamic, din cauza unei profetii sunnite care afirma ca acesta va fi locul ultimei batalii dintre crestini si musulmani, noteaza News.ro. Insa orasul are o valoare militara neglijabila in comparatie cu orase strategice aflate sub controlul Statului Islamic precum Rakka in Siria sau Mosul in Irak.

Dabiq este, de asemenea, numele revistei online, in engleza, a Statului Islamic.

Statul Islamic a incercat saptamana aceasta sa minimalizeze inaintarea combatantilor sirieni catre Dabiq, in publicatia online Al-Naba.