Ziarul britanic The Sunday Times a publicat duminica un editorial care pledeaza pentru Uniunea Europeana, redactat de Boris Johnson cu doar cateva zile inainte sa se razgandeasca si sa devina principalul avocat al unei iesiri a Marii Britanii din UE, relateaza AFP si News.ro.

Boris JohnsonFoto: Wikipedia

In aceasta scrisoare, care a ramas pana la urma intr-un sertar, actualul ministru de Externe scrie ca o ramanere in UE ar fi "o mana cereasca pentru Europa si pentru lume".

El avertizeaza ca un Brexit risca sa provoace un "soc economic" si sa conduca la o "explozie" a Regatului Unit, in acest material nepublicat, dar care a fost dezvaluit intr-o carte a redactorului-sef al sectiei politice de la Times, Tim Shipman.

Contributia britanica la bugetul UE, "pare destul de modesta", avand in vedere avantajul pe care-l ofera accesul nelimitat la o piata unica care se afla "la un pas de poarta noastra", mai scrie fostul primar al Londrei.

"De ce suntem atat de hotarati sa intoarcem spatele (...). Puneti-va aceasta intrebare, in pofida tuturor defectelor si dezamagirilor ei: vreti cu adevarat ca Regatul Unit sa paraseasca UE?", subliniaza el.

Acest editorial, pe a carui existenta Johnson a recunoscut-o, dar fara sa-i dezvaluie vreodata continutul, a fost scris cu doar doua zile inainte sa-l avertizeze pe fostul premier David Cameron ca se va alatura taberei Brexitului.

Boris Johnson l-a redactat in acelasi timp cu o a doua pledoarie - pentru Brexit -, care a fost publicata pe 16 martie in The Daily Telegraph.

Aceasta schimbare de pozitie a lui "BoJo" este considerata un moment de cotitura in campania in vederea referendumului de la 23 iunie, in care 52% dintre britanici s-au pronuntat in favoarea unui divort cu Bruxellesul.

Surse apropiate lui Johnson au declarat duminica faptul ca acesta a redactat pledoaria pentru UE doar pentru a-si articula gandirea si ca si-a dat imediat seama ca argumentele in favoarea unei ramaneri in blocul european erau insuficiente.