Fostul premier pakistanez, Benazir Bhutto, a murit in urma unui atentat sinucigas produs joi, la Rawalpindi, langa Islamabad, cu ocazia mitingului electoral al fostului premier Nawaz Sharif, unul dintre liderii opozitiei. Atacul s-a soldat cu cel putin 16 morti, anunta agentia France Presse, care il citeaza pe Javed Cheema, purtatorul de cuvant al ministrului pakistanez de Interne.

Televiziunea CNN, care il citeaza pe sotul lui Bhutto, a anuntat ca aceasta era ranita in zona gatului si era operata de urgenta la spitalul unde fusese transportata in stare de inconstienta. Rana a fost provocata din fragmente din bomba.

Atentatul s-a produs in imediata apropiere a unei cladiri in care fostul premier pakistanez urma sa se intalneasca cu liderii opozitiei din aceasta tara. Incidentul are loc cu doua saptamani inainte de alegerile legislative si locale din Pakistan. In cazul in care Benazir Bhutto ar fi reusit sa uneasca opozitia divizata, ea ar fi putut compromite eforturile lui Pervez Musharaff de a ramane la putere.

Potrivit AFP, presedintele pakistanez Pervez Musharraf a anuntat ca va prezida joi seara, la Islamabad, o reuniune de urgenta dupa moartea liderul opozitiei.

Bhutto a mai fost tinta unui atac sinucigas, pe data de 19 octombrie, in urma caruia cel putin 136 persoane au murit si alte 400 au fost ranite. Atentat ce a avut loc la Karachi, in apropierea camionului blindat care o transporta pe fostul premier pakistanez, insa aceasta nu a fost ranita.

Prima femeie premier intr-o tara musulmana

Atentat la Islamabad
Foto: Rompres
Benazir Bhutto, prima femeie premier din lumea musulmana, s-a nascut in 1953, in provincia Sindh. Fiica fostului premier Zulfikar Ali Bhutto si a unei iraniene de origine kurda, Benazir se bucura de un capital considerabil de popularitate, fiind considerata o campioana a democratiei intr-o tara aflata sub un regim militar.

Parte din imaginea aceasta e data de faptul ca a fost educata in SUA si Marea Britanie. La Oxford a studiat filosofia, stiintele politice si economia, iar la Harvard - politici de guvernare. In 1987 s-a casatorit cu Asif Ali Zardari cu care a avut trei copii.

In 1988, Partidul Popular castiga la alegeri cele mai multe locuri in Adunarea Nationala, iar Benazir Bhutto devine premier la 35 de ani, cel mai tanar lider dintr-o tara musulmana. Este insa demisa doi ani mai tarziu, in urma acuzatiilor de coruptie. In 1993 se relanseaza in functia de premier, dar renunta la aceasta functie tot din cauza scanalurilor de coruptie in care era implicata impreuna cu sotul ei.

Bhutto a fost nevoita sa plece din Pakistan, in 1999, si sa se autoexileze la Dubai. A hotarat insa sa se intoarca in tara natala, pe data de 18 octombrie 2007, pentru a negocia un acord de impartire a puterii cu presedintele Pervez Musharraf. Autoritatile pakistaneze trebuiau sa renunte la acuzatiile de coruptie, dupa ce Bhutto a ajuns la un acord cu Musharaff privind sustinerea candidaturii acestuia la un nou mandat.