Cel putin 55 de persoane au fost ucise in Irak, sambata, in atacuri ce au vizat o adunare a musulmanilor siiti, un post de control al politiei si familia unui lider paramilitar sunnit opozant al Statului Islamic, potrivit unor surse medicale si de securitate citate de Reuters.

Atacuri sangeroase in IrakFoto: Captura YouTube

Escaladarea violentelor vine in contextul in care fortele irakiene se pregatesc sa lanseze o ofensiva pentru recuperarea orasului Mosul, din nordul tarii, ultimul oras irakian care se mai afla inca sub controlul gruparii jihadiste Stat Islamic.

Cel mai sangeros bilant s-a inregistrat in capitala Bagdad, unde un atacator sinucigas si-a detonat vesta cu explozibil in interiorul unui cort plin cu credinciosi siiti ce luau parte la manifestarea religioasa Ashura, ucigand cel putin 41 de persoane si ranind alte 33.

Gruparea Stat Islamic a revendicat atacul intr-un comunicat difuzat online.

Anterior in cursul zilei, indivizi inarmati despre care se banuieste de asemenea a fi militanti ai Statului Islamic, au comis doua atacuri la nord de Bagdad, unul vizand un post de control al politiei, iar celalalt casa unui sef de militie sunnit, sustinator al guvernului, au informat surse din politie.

Opt politisti au fost ucisi si alti 11 au fost raniti in primul atac, care a avut loc la Mutaibija, la sud de orasul Tikrit, in timp ce in randul jihadistilor s-au inregistrat trei morti.

In cel de-al doilea atac, sotia si cei trei copii ai lui Numan al-Mujamaie, liderul militiilor Ishaqi Mobilization, au fost ucisi dupa ce indivizi inarmati au luat cu asalt locuinta acestuia din orasul Ishaq, in lipsa sa.

Atacatorii au fugit, fiind urmariti de fortele de securitate, iar apoi s-au sinucis detonandu-si centurile explozive, a precizat politia.

Statul Islamic si-a intensificat anul acesta atacurile cu bomba in zonele controlate de guvernul irakian, in conditiile in care pierde din teritoriu in fata fortelor guvernamentale sustinute de SUA si a militiilor siite sustinute de Iran.