Presedintele rus Vladimir Putin si premierul indian Narendra Modi au incheiat sambata contracte in valoare de cateva zeci de miliarde de dolari in domeniile apararii si energiei, un semn al unei destinderi in relatiile dintre cele doua tari, relateaza News.ro citand AFP.

Vladimir Putin si Narendra ModiFoto: Captura YouTube

Putin s-a intalnit cu Modi, care l-a numit un "vechi prieten", dupa ce liderul rus a sosit in statul indian Goa, frecventat de turisti, la un summit al tarilor membre BRICS - Brazilia, Rusia, India, China si Africa de Sud.

Intre cele aproximativ 20 de acorduri semnate de cele doua tari se afla contracte de livrare de catre Moscova catre New Delhi a celui mai recent sistem de aparare antiaeriana

India, primul importator mondial in domeniul Apararii, procedeaza la o actualizare a materialului sau militar care dateaza din epoca sovietica, in valoare de 100 de miliarde de dolari (81 de miliarde de euro), cu scopul de a-si proteja frontierele de Pakistan, inamicul sau jurat, si de o China tot mai increzatoare in puterile ei.

Modi a declarat ca acordurile semnate cu privire la producetrea in comun a unor elicoptere militare usoare, din care India va achizitiona 200 de unitati, unele fabricate in tara, sau a unor fregate "pun bazele unor legaturi si mai profunde in aparare si economie in anii urmatori".

Cele doua tari au semnat, de asemenea, un acord de principiu cu privire la furnizarea de catre Moscova a unui sistem de aparare antiaeriana sofisticat, despre care nu s-a oferit niciun detaliu.

Presa rusa a scris ca Putin si Modi urmeaza sa incheie un acord in vederea livrarii de catre Moscova a sistemului de rachete antiaeriene de tip S-400, cel mai modern de care dispune Rusia.

Sistemul de tip S-400 a fost recent mobilizat in Siria, unde Rusia poarta o campanie aeriana de sustinere a regimului presedintelui sirian Bashar al-Assad, vechiul sai aliat.

ACORDURI IN DOMENIUL ENERGIEI

In timpul Razboiului Rece, India era cel mai apropiat aliat militar al fostei Uniuni Sovietice si unul dintre cei mai importanti importatori de material militar sovietic.Insa, in ultimii ani, New Delhi s-a indreptat catre Statele Unite pentru achizitionarea furniturilor, dar si catre Franta.

India a devenit primul importator de arme din lume.

La randul ei, Rusia incearca sa iasa dintr-o recesiune economica, provocata de sanctiuni europene care i-au fost impuse din cauza implicarii Moscovei in criza din Ucraina si de scaderea pretului hidrocarburilor la nivel mondial, motiv pentru care are mare nevoie sa incheie contracte cu India.

Modi si Putin au semnat de asemenea acorduri energetice, cu scopul de a raspunde cererii tot mai puternice de carburanti si electricitate ale economiei indiene, care se afla intr-o crestere rapida.

Cea mai mare companie petroliera rusa, Rosneft, va achizitiona compania indiana Essar Oil cu 13 miliarde de dolari, potrivit presei indiene.

Cei doi lideri au semnat totodata un acord-cadru cu privire la frunizarea unor noi reactoare pentru o centrala in statul Kudankulam, in sudul Indiei, care incearca sa-si limiteze dependenta de carbune.

Ei au discutat despre "terorismul mondial" si din regiune. Insa Rusia incearca sa-si refaca relatiile militare cu Pakistanul.

Modi urma sa il intalneasca pe numarul unu chinez Xi Jinping sambata seara, inaintea unui dineu al liderilor BRICS, inainte sa discute, duminica, despre comert si lupta impotriva terorismului.

BRICS - care reprezinta 53% din populatia mondiala si aproximativ 16.000 de miliarde de dolari din PIB-ul lumii - s-a constituit in 2011, cu obiectivul de a contrabalansa influenta Occidentului in gestionarea afacerilor lumii.