Washingtonul, Moscova si principalele tari din regiune implicate in razboiul civil din Siria au reluat sambata, in Elvetia, negocieri menite sa opreasca din nou baia de sange, intr-o atmosfera de pesimism general, relateaza News.ro citand AFP.

Kerry si LavrovFoto: Captura YouTube

Reuniunea a inceput catre ora locala 15.30 (16.30, ora Romaniei), intr-un palat din Lausanne, si a fost precedata de o intalnire privata intre secretarul de Stat american John Kerry si omologul sau rus Serghei Lavrov, care nu s-au mai vazut de la inceputul ofensivei ruso-siriene, in urma cu trei saptamani, asupra orasului sirian Alep (nord).

Aceasta intalnire, intr-un format nou - Rusia, Statele Unite, Qatarul, Turcia, Arabia Saudita, Iranul, Egiptul, Irakul si Iordania, dar si emisarul ONU pentru Siria - vizeaza sa gaseasca un mijloc prin care sa opreasca masacrul, insa sperantele unui progres sunt slabe, potrivit unor participanti.

"Eu nu ma astept la un anunt major la finalul acestei intalniri. Va fi un proces foarte dificil", a declarat un oficial american sub protectia anonimatului, raspunzandu-i astfel lui Serghei Lavrov, care a anuntat joi ca "nu e nimic special de asteptat" de la aceasta reuniune.

"Personal, nu cred ca putem sa ne facem sperante prea mari cu privire la rezultatul acestei reuniuni", a declarat sambata Bahram Ghassemi, un purtator de cuvant al Ministerului iranian de Externe.

Intalnirea de la Lausanne are loc intr-o atmosfera tensionata intre Moscova si occidentali, care acuza Rusia de "crime de razboi" la Alep, un oras a carui cadere, de acum posibila, ar constitui o cotitura majora de la inceputul Razboiului din Siria, in 2011.

John Kerry urmeaza sa se duca duminica la Londra, la o reuniune ministeriala a grupului statelor care au "afinitati" cu Siria, inclusiv cu europenii care nu au fost invitati la Lausanne, si la care va participa ministrul francez de Externe, a anuntat sambata Quai d'Orsay.

"CUCERIREA ALEPULUI DE EST CU ORICE PRET"

Insa ce pot aduce aceste noi negocieri, in contextul in care Moscova si Washingtonul, care discuta de un an, au organizat zeci de reuniuni si au incheiat doua armistitii care nu au tinut mai mult de cateva zile, comenteaza AFP.

"Ne putem imagina ca cele doua mari puteri vor exercita presiuni asupra aliatilor lor regionali cu scopul de a smulge un acord de incetare a focului", apreciaza Karim Bitar, de la Institutul pentru Relatii Internationale si Strategice (IRIS).

Insa, in opinia sa, "rusii sunt pe cale sa incerce sa-si maximizeze avantajul inainte sa vina succesorul lui Barack Obama, probabil Hillary Clinton, care va avea, fara indoiala, o atitudine mai ferma in privinta Siriei" decat actualul presedinte american.

"Violenta raidurilor demonstreaza ca exista o decizie rusa cu privire la cucerirea Alepului de Est cu orice pret", apreciaza la randul sau Rami Abdel Rahmane, directorul Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului, un ONG cu sediul in Marea Britanie.

De la inceputul ofensivei impotriva partii rebele a orasului, in care traiesc aproximativ 250.000 de oameni, peste 370 de persoane, in principal civili, au fost ucise, potrivit Observatorului.

Regimul de la Damasc si aliatul sau rus afirma ca bombardeaza Alepul pentru a-i elimina pe "teroristi".

Potrivit mai multor surse, reuniunea de la Lausanne urmeaza sa examineze un plan, propus de emisarul special ONU pentru Siria Staffan de Mistura, vizand scoaterea securizata din Alep a combatantilor din cadrul Fatah al-Sham (Fostul Front al-Nusra, aripa siriana a Al-Qaida), mai putin de 1.000 de oameni, porivit unor estimari.

Insa opozitia si sustinatorii ei se tem ca, sub acoperirea evacuarii combatantilor, regimul vizeaza de fapt o predare fortata a Alepului.

"Diavolul este in detaliile acestui plan", subliniaza o sursa diplomatica franceza. "Cine va fi evacuat? Numai combatanti al-Nusra sau este un fel de evacuare fortata a intregii populatii din Alepul de est?", se intreaba aceasta sursa.

Pe teren, cartierele din estul Alepului, aflate sub controlul rebelilor, erau supuse din nou, sambata, unor raiduri intensive, mai ales cartierele Hanano, al-Mayssar si Inzarat, potrivit Observatorului.

De asemenea, combatanti din cadrul opozitiei siriene, sustinuti de Turcia, inaintau sambata catre orasul Dabiq - situat intre Alep si frontiera turca -, cu scopul de a-l recuceri de la jihadisti din cadrul Statului Islamic, a anuntat presedintele turc Recep Tayyip Erdogan.

Turcia a lansat pe 24 august o ofensiva fara precedent in Siria - intitulata "Scut pe Eufrat". Ea vizeaza sa-i indeparteze de la frontiera atat pe jihadistii din gruparea extremista, cat si pe rebelii kurzii sirieni din cadrul unitatilor pentru protectia Poporului kurd (YPG).

Incepand din 2011, razboiul din Siria a devenit tot mai complex, s-a internationalizat, s-a soldat cu moartea a peste 300.000 de oameni si a devastat tara.