Partidul Popular European a salutat anuntarea candidatului comun al PPDA, PAS si PLDM in cursa electorala pentru alegerile prezidentiale din Republica Moldova si il indeamna "insistent" pe Iurie Leanca sa renunte si el in favoarea Maiei Sandu, noteazaAgora.md.

Maia SanduFoto: Captura YouTube

"PPE a fost de la inceput un sustinator al unui candidat comun de centru-dreapta si sunt incantat de decizia inteleapta a partidului nostru membru, Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM), precum si cea a Partidului Platforma Demnitatea si Adevarului (PPDA) sa o sprijine in mod oficial pe Maia Sandu, presedintele Partidului Actiune si Solidaritatii (PAS), in calitate de candidat comun-centru-dreapta", a declarat presedintele PPE Joseph Daul.

Liderul PPE a tinut sa-si exprime nemultumirea fata de actiunile lui Iurie Leanca.

"Regret profund ca liderul Partidului Popular European din Moldova (PPEM), Iurie Leanca, si-a aratat un sprijin redus si s-a retras din procesul de negociere si gasire a unui candidat comun, contrar promisiunii facute delegatiei PPE in mai 2016. De segmentarea electoratului de centru-dreapta beneficiaza doar pro-rusii si oligarhii care nu au nici un interes in a avea o Moldova prospera si democratica. Avand in vedere numirea Maiei Sandu, il indemn insistent pe Iurie Leanca sa se retraga din cursa si sa sprijine candidatul comun", a declarat presedintele PPE.

Liderul Partidului Actiune si Solidaritate, Maia Sandu, a fost desemnata miercuri dupa-amiaza drept candidata comunala alegerile prezidentiale din Republica Moldova pentru PLDM, PPDA si PAS.

Maia Sandu a fost nominalizata pentru a candida la alegerile prezidentiale moldovene din partea celor trei partide de dreapta, dupa ce a reusit sa-l depaseasca intr-un vot intern pe Andrei Nastase.

Politicianul pro-rusIgor Dodon, candidat din partea Partidului Socialistilor la scrutinul din 30 octombrie, este dat favoritin primul tur in doua sondaje recente.

Potrivit unui sondaj de opinie prezentat de Centrul de Cercetari Sociologice, realizat inaintea anuntarii candidatului comun, Dodon ar acumula 28,5% in primul tur al alegerilor prezidentiale, fiind urmat de Maia Sandu cu 16%. Pe locul ar treilea s-ar situa Marian Lupu (12,5%), iar pe patru Andrei Nastase (12%).

Pe de alta parte, un sondaj difuzat miercuri de compania Intellect Group arata ca pentru Igor Dodon ar vota 33,5% din cetatenii cu drept de vot, acesta fiind urmat de Marian Lupu - 12,7%, Andrei Nastase - 12%, Maia Sandu - 11,5% si Iurie Leanca - 7%.