Argentina a indemnat vineri Londra sa renunte la manevrele militare programate in Malvine, arhipelag britanic situat in Atlanticul de Sud, la 500 de kilometri de coastele argentiniene, si revendicat istoric de tara sud-americana, relateaza AFP.

"Argentina denunta realizarea acestor exercitii militare pe teritoriul argentinian ocupat ilegal de Marea Britanie", potrivit unui comunicat al autoritatilor de la Buenos Aires in care se face referinta la manevrele prevazute intre 19 si 28 octombrie, "incluzand lansari de rachete 'Rapier'", citat de Agerpres.

Ambasadorul Marii Britanii la Buenos Aires, Mark Kent, a fost convocat la Ministerul argentinian de Externe.

Londra, a adaugat comunicatul, "ignora rezolutiile Natiunilor Unite si altor organisme internationale care someaza cele doua tari sa reia negocierile pentru a se ajunge la o solutie pasnica si definitiva".

Britanicii au ridicat, in 1833, drapelul lor pe Insulele Malvine (Falkland in engleza), situate la 13.000 de kilometri de Londra, si refuza sa negocieze cu statul argentinian despre suveranitatea arhipelagului. Ele ofera Marii Britanii o poarta spre Antarctica, iar in apele lor teritoriale au fost descoperite zacaminte de petrol.

Un dezghet in relatiile bilaterale in privinta Malvinelor a fost observat dupa instalarea la putere la Buenos Aires a presedintelui de centru-dreapta Mauricio Macri.

Un zbor regulat al unei companii argentiniene este pe cale sa fie autorizat in urmatoarele luni de catre guvernul de la Buenos Aires. In prezent, insulele sunt foarte izolate, deservite numai de zboruri militare dinspre Marea Britanie si un zbor comercial saptamanal al companiei chiliene LAN, de la Punta Arenas, in Patagonia chiliana.

In 1982, Londra a pus capat rapid invadarii arhipelagului de catre armata argentiniana, in timp ce tara sud-americana era condusa de o junta militara. Razboiul Malvinelor s-a soldat cu 649 de morti in randurile argentiniene si 255 in tabara britanica.