Presedintele columbian, Juan Manuel Santos, a anuntat joi ca a prelungit pana la sfarsitul lunii decembrie armistitiul cu Fortele Armate Revolutionare din Columbia (FARC), exprimandu-si speranta ca va reusi sa ajunga la "un nou acord" de pace cu gherila inainte de aceasta data, relateaza AFP, citata de Agerpres.

"Am luat decizia de a prelungi armistitiul bilateral pana la 31 decembrie. Sa fie clar: nu este nici un ultimatum, nici o data limita, dar sper ca acest proces pentru a ajunge la un nou acord sa se incheie cu mult inainte de aceasta data", a declarat seful statului intr-o alocutiune televizata.

Juan Manuel Santos, care va organiza noi reuniuni cu opozitia si reprezentanti ai societatii civile, cauta sa gaseasca o rezolvare a crizei politice care zguduie tara dupa ce acordul de pace semnat cu FARC a fost respins prin referendum.

"Vom obtine pacea. Vom reusi sa terminam pentru totdeauna cu violenta, vom reusi ca persoanele deplasate sa revina la casele lor (...), nu putem rata aceasta oportunitate", a subliniat el.

Presedintele columbian, laureat al Premiului Nobel pentru Pace la cateva zile dupa respingerea la urne a acordului de pace care a pus capat celor peste 52 de ani de conflict cu FARC, isi continua maratonul reuniunilor de negociere pentru a nu lasa sa moara acordul de pace semnat la 26 septembrie cu liderul gherilei marxiste, Rodrigo Londono, mai cunoscut sub numele de razboi Timoleon Jimenez sau Timosenko.

Pe langa intalniri cu fostul presedinte Alvaro Uribe, adversar inversunat al acordului si aparator al votului negativ la referendum, Juan Manuel Santos s-a mai intalnit cu alti fosti presedinti ai tarii, cum ar fi Andres Pastrana si Ernesto Samper, precum si cu lideri religiosi si victime ale conflictului armat.