Premierul grec, Alexis Tsipras, liderul formatiunii Syriza, stanga radicala aflata la putere, a lansat un apel camarazilor sai sa se deschida spre aliante cu social-democratii si cu Verzii pentru a schimba politica actuala din Europa, transmite AFP, citata de Agerpres.

"Pe fondul crizei economice, migratorii si securitare, exista un conflict politic la mai multe niveluri in Europa (...), iar rezultatul acestui conflict va fi determinant pentru Europa secolului 21", a declarat Alexis Tsipras in deschiderea lucrarilor celui de-al doilea congres al partidului sau, care se desfasoara pana duminica.

El a subliniat ca Syriza trebuie sa abordeze problema aliantelor in Europa si constituirea "unui front al fortelor progresiste" cu scopul de a impiedica continuarea politicilor de austeritate, intarirea extremei dreapta si a "faliei Nord-Sud".

"Trebuie utilizat arsenalul politic si teoretic al stangii pentru a ne apropia de social-democratia europeana, dar si de Verzi, fiind in acelasi timp constienti de limitele si riscurile pe care le implica aceasta tentativa", a adaugat premierul elen.

Alexis Tsipras a tinut sa mentioneze ca trebuie actionat pentru "cooperare, convergenta economica si democratie in Europa".

Initial mic partid al stangii radicale, Syriza s-a instalat la putere in ianaurie 2015 pe fondul discreditarii partidelor de dreapta si socialistilor care au guvernat Grecia de-a lungul deceniilor si s-au facut vinovate de gestionarea economica defectuoasa a tarii cand a izbucnit criza datoriei in 2010.

Cu toate ca a promis sa puna capat politicii de austeritate, Alexis Tsipras a fost insa constrans, dupa sase luni la putere, sa semneze un nou imprumut international pentru a evita falimentul tarii sale, in schimbul continuarii acestei politici.

Schimbarea de directie a avut un efect important asupra partidului, mai multi deputati si membri demisionand atunci din Syriza.

Stanga radicala a reusit totusi sa castige alegerile din septembrie 2015, cu ajutorul unui electorat de centru stanga lipsit de alternativa.

In prezent, Syriza este devansata cu peste 5% de Noua Democratie, principalul partid de opozitie, potrivit unor recente sondaje.