Serbia trebuie sa recunoasca faptul ca fosta sa provincie Kosovo este un stat independent, a afirmat premierul albanez, Edi Rama, intr-un interviu acordat AFP joi la Belgrad unde s-a aflat intr-o vizita oficiala, anunta Agerpres.

Cei care refuza sa ii recunoasca independenta "se agata in continuare de o fantoma (...); s-a terminat: Kosovo este un stat, un stat recunoscut de cele mai importante puteri ale lumii", "un popor a facut o alegere", a declarat Edi Rama care s-a intalnit in cursul zilei cu omologul sau sarb, Aleksandar Vucic.

In urma cu doi ani, afirmatii asemanatoare facute cu ocazia primei vizite in Serbia dupa 68 de ani a unui sef al guvernului de la Tirana au dus la un dur schimb de replici intre cei doi lideri, Aleksandar Vucic acuzand o "provocare" din partea lui Edi Rama si o dorinta de "a umili Serbia la Belgrad".

In 2014, "reactia a fost incredibila", "astazi, este o dezbatere deschisa", a subliniat Edi Rama.

Fosta provincie sarba locuita majoritar de albanezi, Kosovo si-a proclamat independenta in 2008, dupa un razboi de independenta, in 1998-1999, impotriva fortelor Belgradului. Sustinuta de Moscova, Serbia nu a recunoscut niciodata aceasta independenta, acceptata pana in prezent de peste o suta de tari.

Dupa incidentul din 2014, cei doi lideri au detensionat situatia, Edi Rama vorbind joi despre "o relatie frumoasa".

"Intr-o anumita masura, el a facut pasi pe care altii inainte nu ar fi indraznit sa si-i imagineze", a explicat premierul albanez care urma sa prezinte la Belgrad traducerea in sarba a recentului sau volum "Kurban" (Sacrificiul), o meditatie asupra Albaniei si a carierei sale politice. "Aleksandar Vucic mi-a cerut un exemplar cu autograf si voi face asta pentru el", a dat asigurari Edi Rama.

Nu este mai putin adevarat ca, "pentru mine, Serbia trebuie sa recunoasca Kosvo, pentru binele chiar al Serbiei", in timp ce "pentru el, asta ramane un tabu".

La 14 septembrie, intr-un interviu acordat AFP, Aleksandar Vucic si-a exprimat multumirea pentru relatia cu omologul sau de la Tirana: "Intelegem amandoi interesul popoarelor noastre". Liderul sarb a repetat joi intr-un comunicat ca "dezvoltarea relatiilor dintre cele doua tari contribuie la stabilitatea in regiune".

Edi Rama si Aleksandar Vucic se vor intalni din nou vineri la Nis, cu prilejul unei conferinte pe teme economice.