Statele Unite au bombardat trei locatii radar in zone controlate de rebelii houthi in Yemen, ca raspuns la atacurile cu racheta din ultimele zile asupra unor nave de razboi americane, a indicat Pentagonul miercuri, transmite AFP, citat de Agerpres.

Loviturile, autorizate de presedintele Barack Obama, au fost efectuate cu rachete de croaziera Tomahawk, lansate de pe distrugatorul american USS Nitze, a precizat un responsabil american.

Totodata, Reuters noteaza ca loviturile americane reprezinta prima actiune militara directa a Washingtonului impotriva unor tinte din zone controlate de gruparea houthi, in conflictul din Yemen.

Pentagonul a aratat ca primele evaluari indica distrugerea respectivelor locatii radar.

"Aceste lovituri limitate de auto-aparare au fost efectuate pentru a ne proteja personalul, navele si libertatea noastra de a naviga in acest important culoar maritim", a declarat purtatorul de cuvant al Pentagonului, Peter Cook.

El a adaugat ca Statele Unite vor raspunde, dupa caz, la orice alta amenintare suplimentara la adresa navelor americane si traficului comercial.

Cel putin o racheta a fost trasa miercuri asupra distrugatorului american USS Mason de pe teritoriul controlat de gruparea houthi in Yemen, confirmase anterior Pentagonul prin purtatorul de cuvant Peter Cook, citat de Reuters. Nava militara a utilizat contramasuri defensive si nu a fost lovita.

Un incident similar a avut loc in urma cu patru zile, reaminteste Reuters.

Departamentul apararii Statelor Unite a declarat ca va reactiona la acest atac "la momentul potrivit si cu mijloacele potrivite".