Guvernul Angela Merkel a aprobat miercuri un proiect de ordonanta care prevede limitarea accesului cetatenilor din alte state membre ale Uniunii Europene la indemnizatii sociale in Germania, relateaza presa germana.

Guvernul Angela Merkel a aprobat miercuri un proiect de ordonanta propus de ministrul Muncii, Andrea Nahles (SPD), care prevede modificarea normelor de acordare a indemnizatiilor sociale, informeaza Deutsche Welle si DeutschlandFunk.de, citate de Mediafax.

Proiectul de ordonanta, neobisnuit pentru un politician de centru-stanga, prevede ca cetatenii din alte state membre UE aflati in Germania vor avea dreptul la indemnizatii sociale abia dupa cinci ani, spre deosebire de termenul prevazut acum in legislatie, care este de sase luni. Planul a fost aprobat rapid de Guvernul de coalitie format din reprezentanti ai Uniunii Crestin-Democrate (CDU, centru-dreapta) si ai Partidului Social-Democrat (SPD, centru-stanga).

Masura este criticata de opozitie si de sindicate, care denunta o incalcare a reglementarilor Uniunii Europene.

"Legea fundamentala spune clar: persoanele care locuiesc in Germania (...) au dreptul la un trai sigur, uman, indiferent de nationalitate", a reactionat Annelie Buntenbach, un reprezentant al Confederatiei Sindicatelor Germane (DGB).

Potrivit Agentiei Muncii, 440.000 de cetateni UE non-germani primeau indemnizatii sociale in Germania in luna ianuarie. Dintre acestia, 92.000 sunt cetateni polonezi, 71.000 italieni, 70.000 bulgari, 57.000 romani si 46.000 greci. In Germania traiesc circa 4,1 milioane de imigranti din state UE.