Autoritatile maghiare au anuntat miercuri dupa-amiaza finalizarea investigatiei privind gruparea de crima organizata invinuita pentru circumstantele in care 71 de migranti ilegali si-au pierdut viata anul trecut intr-un autocamion frigorific de pe teritoriul austriac, scrie News.ro. In acest caz, opt suspecti urmeaza sa fie pusi sub acuzare pentru omor si trafic de migranti si vor ajunge curand in fata justitiei, se arata intr-un comunicat al Europol.

Camionul in care au fost descoperiti zeci de imigranti mortiFoto: Agerpres/EPA

"Am finalizat investigatia. Autoritatile vor recomanda procurororilor punerea sub inculpare a celor opt suspecti arestati", a declarat directorul Biroului National pentru Migranti din Ungaria, Zoltan Boross.

De asemenea, ancheta privind facilitarea migratiei ilegale si spalarea de bani a avut loc si pe teritoriul Austriei, Bulgariei si Germaniei.

Expertii Europol si-au concentrat investigatia asupra unui numar total de 24 de incidente in care organizatia internationala de trafic de migranti a fost implicata in perioada iunie-august 2015.

"Acest caz tragic este un alt exemplu pentru cruzimea practicata de aceste grupari criminale, care urmaresc doar interesul financiar. Ne confruntam cu o serie de retele criminale multinationale implicate in traficul de persoane, care nu iau in seama pericolele la care sunt expuse aceste persoane. Doar banii conteaza pentru aceste grupari", a declarat directorul centrului pentru traficarea migrantilor din cadrul Europol, Robert Crepinko.

Autoritatile austriece au descoperit la data de 27 august 2015 un numar de 71 de migranti morti intr-un camion frigorific abandonat in apropierea frontierei dintre Austria si Ungaria, in localitatea Parndorf.

Ancheta autoritatilor europene a demostrat ca in primele ore ale diminetii anterioare, camionul frigorific cu 71 de migranti a pornit din apropierea frontierei sarbo-ungare spre Austria.

Insa, suspectii arestati nu le-au permis migrantilor sa deschida usa din spate a camionului in timpul transportului, de teama ca acestia vor fi reperati de catre autoritatile maghiare. De asemenea, nicio alta alternativa de ventilatie nu exista in autocamionul frigorific, iar toti cei 71 de migranti au murit asfixiati.

Camionul a reusit sa traverseze frontiera austriaca, inainte ca suspectii sa abandoneze autoturismul pe autostrada. Cele 71 de cadavre ale migrantilor au fost descoperite de catre politistii austrieci, care au intervenit pentru a ridica autocamionul de pe autostrada.

Expertii Europol au reusit sa identifice extrem de repede un numar de patru suspecti cu ajutorul bazei de date, iar autoritatile austriece au emis in acest caz mandate de arestare europene, care au dus la retinerea presupusilor traficanti de migranti pe teritoriul Ungariei.

De asemenea, anchetatorii au descoperit ca rolul suspectilor era de a recruta soferi bulgari si de a cumpara autovehicule din Ungaria. Intre timp, migrantii erau recrutanti din apropierea granitei cu Serbia. Se pare ca presupusii traficanti de migranti organizau transporturi zilnice intre Serbia si Germania.

Gruparea de crima organizata a transportat pe teritoriul german intre 30 si 100 de migranti cu 24 de ocazii diferite, iar in acest proces au fost folosite mai multe microbuze si soferi bulgari, care lucrau in ture. De asemenea, traficantii de migranti trimiteau autovehicule de recunoastere pe autostrazi inainte de transporturile propriu-zise, pentru a identifica orice patrula a politistilor maghiari.

Sume mari de bani au fost tranferate de catre gruparea de crima organizata in conturi bancare din Afganistan. De asemenea, profiturile obtinute din traficul de migranti au fost investite in imobiliare.